Gemeente Veere


Veere sluit afvalwaterakkoord met Waterschap

Op 23 februari heeft wethouder Jan Bostelaar , namens de gemeente Veere, een afvalwaterakkoord gesloten met het waterschap. Hierin maken de partijen afspraken om zoveel mogelijk samen te werken aan het inrichten en beheren van de afvalwaterketen. De afvalwaterketen is het geheel van dienstverlening in de inzameling, transport en zuivering van afvalwater.

Bij de voorbereiding van de akkoorden brachten de partijen die onderdelen van hun samenwerking in de keten in beeld waar verbetering nodig en haalbaar is. Door de akkoorden de komende jaren gezamenlijk uit te voeren wordt effectief samenwerkt en efficiencywinst behaald voor de belastingbetaler. Borsele, Goes, Kapelle, Tholen, Middelburg, Noord-Beveland, Reimerswaal en Schouwen-Duiveland hebben ook dergelijke akkoorden gesloten met het waterschap.

De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de inzameling van afvalwater en hemelwater binnen de bebouwde kom. Het waterschap is verantwoordelijk voor het transport naar de zuivering en de zuivering van het aangeboden afvalwater. Hoewel de zorgtaken voor de afvalwaterketen wettelijk zijn afgebakend, is vergaande afstemming gewenst om in onderlinge samenhang op doelmatige en duurzame wijze om te gaan met afvalwater en hier tegen zo laag mogelijke maatschappelijke kosten uitvoering aan te kunnen geven. In dit afvalwaterakkoord hebben de partijen naast afspraken over de afstemming van de investeringen in de afvalwaterketen ook afspraken opgenomen over de wijze waarop beide partijen beheer, bedrijfsvoering en onderhoud afstemmen. Verder zijn afspraken opgenomen over gezamenlijk uit te werken onderwerpen. Uitgangspunt is het bereiken van een goede ecologische en chemische kwaliteit van het oppervlaktewater.
Samen met gemeentelijke waterplannen vormen afvalwaterakkoorden de belangrijkste afstemmingsinstrumenten tussen het waterschap en de gemeenten voor het waterbeheer in bebouwd gebied. Het waterplan richt zich vooral op de oppervlaktewatertaken en het afvalwaterakkoord op de taakuitoefening in de afvalwaterketen.