Politiebond ACP

10 februari 2010

ACP boos op Korpsbeheerdersberaad

Verschillende korpsbeheerders hebben zich de afgelopen dagen in de media uitgesproken over het nieuwe budgetverdeelsysteem (BVS) van de Nederlandse politie. De ACP vindt een discussie in de media over dit onderwerp niet in het belang van de collega's en burgers. Zeker niet omdat de korpsbeheerders zelf uitdrukkelijk verzocht hebben om een herziening van het bestaande systeem.

De ACP vindt een discussie in de media over de herziening van het budgetverdeelsyteem niet in het belang van de collega's en burgers.

Het BVS bepaalt de toedeling van medewerkers en middelen aan de politiekorpsen. Nog voordat er überhaupt sprake is van besluitvorming over dit nieuwe systeem, zoeken diverse korpsbeheerders de media op om over de mogelijke gevolgen van de herziening te praten. Zij voorspellen dat e.e.a. grote gevolgen zal hebben voor de veiligheid van de burger en het verlies van arbeidsplaatsen/formatie van vooral de randstedelijke korpsen.

Onrust
Deze uitspraken brengen wederom veel onrust teweeg binnen de politie. De discussie over BVS komt nog eens bovenop de veranderingen van het politiebestel en de voorgenomen bezuinigingen. Al deze ontwikkelingen zorgen voor de nodige onrust bij onze leden c.q. de hele Nederlandse politie.

Belangen
De ACP is boos op het Korpsbeheerderberaad, omdat individuele korpsbeheerders al een (politiek) voorschot lijken te nemen op het nieuwe BVS. Dit past niet in de primaire verantwoordelijkheid van de korpsbeheerders. Zij dienen immers de belangen van de hele Nederlandse politie voor oog te hebben. In dit geval lijken regionale belangen voor de belangen van de Nederlandse politie te gaan. Ook lijken zij voorbij te gaan aan de onrust die dit op de werkvloer teweeg brengt. De ACP is van mening dat de korpsbeheerders de plicht hebben zorgvuldig met dit soort discussies en de besluitvorming om te gaan zonder onnodige onrust te veroorzaken.

Wij zullen deze gang van zaken als vakbond morgen in het landelijk overleg met de minister van BZK aan de orde stellen. Daarbij willen wij graag het standpunt van de minister horen over deze gang van zaken.


---