FNV

26-2-2010

Jongeren in de FNV bruisen van ideeën

Voor het eerst komen ze landelijk bijeen: jonge medewerkers en vrijwilligers (35-min) van de FNV. Een zaaltje vol in de Winkel van Sinkel in Utrecht, met een toepasselijke grabbelton vol vernieuwende ideeën voor de FNV. Agnes Jongerius mag daar als bijna 50-er een paar briefjes uithalen en voorlezen. Vooraf waarschuwt ze de jongeren om zich niet te laten ontmoedigen door reacties van ouderen in de trant van `O, dat hebben we al eens geprobeerd, maar dat is niks geworden'. Nee, dan moet je het vol elan nog eens proberen, en dan lukt het misschien wel.

{Jong-Patricia_tcm7-26857.jpg}

Het eerste briefje is van Patricia Faber, adviseur arbeidsmarkt en onderwijs van FNV Bondgenoten. Haar idee: FNV loopbaanadvies als cao-afspraak. Voor alle werknemers, onder werktijd en op de werkvloer. Door vrijwillige kaderleden, dus nog goedkoop ook. Leden hebben recht op gratis vervolgadvies of training. Niet-leden zien de FNV dan op een positieve manier. Bij Heineken zit het idee al in het CAO-voorstel. Klinkt goed, en dat blijkt ook uit de stemming met briefjes: bijna iedereen steekt een groen briefje omhoog. Agnes ziet er ook wel wat in. "De coachingvraag is onverzadigbaar."

Battle of Concepts Het volgende idee is al in uitvoering. Vrijwilliger Peter de Haan wil gebruikmaken van internet om meer jongeren te bereiken. Dat kan volgens hem goed via de site Battle of Concepts. Daarop kunnen studenten en jonge afgestudeerden met ideeën reageren op vragen, en daar nog geld mee winnen ook. Al gaat het vooral om de eer, benadrukt De Haan. FNV Jong heeft het idee al omarmd, en zit zelf in de jury om de inzendingen te beoordelen. De zaal ziet het ook wel zitten, al is er een kritische noot. Een medewerker van Abvakabo zegt dat er al veel goede ideeën zijn, maar die sneuvelen door hiërarchie en heilige huisjes.

{Jong-Agnes%20luistert_tcm7-26858.jpg}

Maximaal tien jaar Dan komt er een omstreden idee uit de grabbelton. Een medewerker van FNV Bouw vindt dat iedereen na maximaal tien jaar bij een bond zou moeten vertrekken of van functie veranderen. Natuurlijk moet je mensen er niet uit schoppen, maar wisselen van functie is een goed idee, reageren verschillende mensen. Agnes herkent het probleem van mensen die vastroesten: "Mensen die zeggen dat vroeger alles beter was, moet je tegenspreken."

Iemand zegt dat gedwongen wisselen van functie mensen niet zal motiveren. Een ander pleit voor een gelijkmatiger leeftijdsopbouw; zij is 35, en dan is er in haar bond een leeftijdsgat tot 50 jaar. Een betere spreiding is goed voor de continuïteit in de toekomst. Agnes ziet ook hierbij liever een goed personeelsbeleid dan dwang. Een regelrecht discriminerend idee uit de grabbelton dat vakbondsbestuurders niet ouder zouden mogen zijn dan 40, wordt dan ook meteen afgeserveerd.

{Jong-Gonca%20en%20Charita_tcm7-26859.jpg}

Opheffen Ten slotte trekt Agnes een nog radikaler papiertje: "Hef alle vakbonden op". En dan gewoon opnieuw beginnen. Iemand motiveert dit met de opmerking dat interne politiek vaak boven het belang van de vakbond zelf zou gaan. Andere kritiek is dat er niet altijd met één mond gesproken zou worden. De vraag is natuurlijk of dat in een nieuwe bond allemaal anders zou zijn. Het idee oogst nauwelijks bijval.

Agnes benadrukt het belang van de FNV als vereniging waarin meningen mogen verschillen. Haar ervaring is dat de lijnen kort zijn (informatie komt snel naar boven). En anders is er altijd nog een referendum of ledenpanel. Het is een aardige voorzet voor de discussie over één FNV, waarin alle bonden zouden kunnen opgaan. Met díe discussie kunnen we nog jaren vooruit, federatiebreed.