FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: verstandig van NS om af te zien van inzetten stakingsbrekers schoonmaakacties

NS- Nedtrain heeft FNV Bondgenoten toegezegd af te zien van het inzetten van stakingsbrekers in het kader van de acties van treinschoonmakers. Bestuurder Ron Meyer van de bond vindt dat een verstandige beslissing.

Ook heeft NS aangegeven de conditie van het schafthok van schoonmakers op Amsterdam CS te gaan aanpakken en toe te gaan zien op naleving van veiligheidsmaatregelen. Meyer: "Ik ben blij met deze beweging van NS-Nedtrain."

De toezeggingen van NS betekenen niet dat de treinschoonmakers hun staking zullen stoppen. "Dat zullen ze pas doen als hun cao-eisen zijn ingewilligd", aldus Meyer.

Niet alleen de schoonmakers van treinen en stations staken. Ook de schoonmakers van het hoofdkantoor van UWV in Amsterdam gingen vandaag hun derde stakingsdag in. Daarnaast legden vandaag de schoonmakers van het kantoor van Reed Elsevier hun werk neer voor onbepaalde tijd.

Schoonmakers in Nederland voeren actie voor een nieuwe cao. Ze willen een fatsoenlijke loonsverhoging, een reiskostenvergoeding, meer opleidingsmogelijkheden en bovenal meer waardering en respect voor hun werk. Ze spreken daar niet alleen schoonmaakbedrijven op aan, maar nadrukkelijk ook de opdrachtgevers van schoonmaakwerk als NS- Nedtrain, ABN-AMRO, het UWV, de VU en Erasmus MC.