GroenLinks Haarlem


Ter Kleef wordt Centrum voor Duurzaamheid

Vrijdag 26 februari 2010, 00:12u - Anita de Jong Ter Kleef wordt Centrum voor Duurzaamheid

Maandag 1 maart 2010 om 10.30 uur biedt GroenLinks aan milieuwethouder Divendal het initiatiefvoorstel aan om van Ter Kleef een Centrum voor Duurzaamheid te maken. Een Duurzaamheidcentrum is volgens GroenLinks dé mogelijkheid om de ambitieuze klimaatdoelstellingen van de gemeente waar te maken.
Het voorstel is geschreven door de raadsleden Anita de Jong en Lukas Mulder en bestuursvoorzitter Mirjam Fopma.
U bent van harte welkom bij de aanbieding, op het gemeentehuis in de kamer van wethouder Divendal

Centrum Ter Kleef voor Natuur- en milieu educatie wordt als het aan GroenLinks ligt, flink uitgebreid. Haarlem wil in 2030 een klimaatneutrale stad zijn, en daarvoor moet nog heel veel gebeuren. Ter Kleef met zijn Stadskweektuinen en zijn traditie van goed natuur- en milieuonderwijs is de ideale plek om uit te groeien tot hèt centrum voor duurzame ontwikkeling. Nu nog zijn het vooral kinderen die genieten van wat Ter Kleef te bieden heeft. Ook volwassenen, en bedrijven, kunnen zich in de toekomst laten informeren over duurzaam wonen, leven en werken. Ter Kleef kan een ontmoetingsplek worden, waar de goede voorbeelden te zien zijn. Klimaat, gezondheid, schoon water en een groene leefomgeving zijn de thema's die in het centrum bij elkaar komen. Voor het financieren van het centrum ziet GroenLinks kansen in sponsoring en het samenwerken met bedrijven zoals energiemaatschappijen en woningbouwcorporaties.

Hierna de tekst van het Initiatiefvoorstel:

Initiatiefvoorstel

Duurzaamheidcentrum in Haarlem/ Centrum voor Duurzame ontwikkeling Haarlem

Aanleiding

Klimaatverandering en duurzaamheid zijn belangrijke onderwerpen waar op mondiaal en op lokaal niveau veel over wordt gesproken. Het klimaatprobleem moet mondiaal worden aangepakt maar de uitvoering gebeurt veelal op lokaal niveau. De gemeente Haarlem wil in 2015 zelf klimaatneutraal functioneren en in 2030 klimaatneutraal zijn. Ook buiten de gemeentelijke organisatie van Haarlem loopt een aantal initiatieven van bedrijven om duurzaam te ondernemen. Vorig jaar is het Platform Duurzaam Haarlem gestart: een initiatief van enkele Haarlemmers die digitaal bedrijven en burgers met elkaar in contact willen laten komen.

Het is bij lokale projecten belangrijk dat burgers - waaronder de jeugd - en bedrijven worden geïnformeerd, geënthousiasmeerd en gefaciliteerd bij duurzaam ondernemen en duurzaam leven. De gemeente Haarlem heeft zich in 2008 aangesloten bij het initiatief `Gemeenten voor duurzame ontwikkeling' van de vereniging voor lokale natuur- en milieucommunicatie. Daarmee geeft de gemeente aan dat ze educatie over duurzaamheid belangrijk vindt. De gemeente heeft al een centrum voor Natuur- en milieueducatie, bij Huize ter Kleef. Dit centrum zet zich beperkt in op het vlak van klimaat- en duurzaamheideducatie.

Natuur en Milieu Educatie is tot op heden voornamelijk gericht op het basisonderwijs. Het is wenselijk om het NME uit te breiden met klimaat- en duurzaamheideducatie en om de doelgroep uit te verbreden naar jongeren, volwassenen en bedrijven.

Tot vrij recent werden de NME taken gecombineerd met beheer- en onderhoudstaken. In het kader van de reorganisatie zijn deze taken uit elkaar getrokken. De initiatiefnemers zien dan ook ruimte voor het ontwikkelen van een centrum voor duurzaamheid, dan wel het uitbouwen van het huidige NME-centrum. Daarbij komt dat met het terrein van Huize ter Kleef Haarlem goud in handen heeft. Een dergelijke omgeving zou veel beter kunnen worden benut voor alle Haarlemmers en een fantastische duurzame ontmoetingsplek kunnen worden voor iedereen.

Doelstelling Duurzaamheidcentrum Haarlem

De hoofddoelstelling van het duurzaamheidcentrum is het informeren, ontmoeten en verbinden van burgers en bedrijven op het gebied van duurzaamheid, klimaatverandering en natuur- en milieu door concrete goede voorbeelden te laten zien. Ook thema's als water, voedsel, de kwaliteit van de openbare ruimte, overgewicht en dierenwelzijn kunnen behandeld worden. Bij duurzaamheid worden de ecologische, economische en sociale aspecten namelijk in samenhang met elkaar bezien.

Informeren

Het centrum zou educatie over duurzaamheid en klimaatverandering meer centraal moeten stellen naast de bestaande taken rond natuur- en milieueducatie. Daarbij gaat het niet meer alleen om de meer traditionele leskisten en lessen, maar kan ook gezocht worden naar alternatieve manieren van kennisoverdracht. De nieuwe nota van het rijk `Kiezen, leren en meedoen, Naar een effectieve inzet van natuur- en milieu-educatie in Nederland, 2008-2011, biedt kansen voor nieuwe vormen van educatie en samenwerking hierin met andere gemeenten en organisaties. Belangrijk is dat voor verschillende doelgroepen en verschillende leeftijden educatief aanbod aanwezig is. Dit kan variëren van speciale speeltoestellen voor kinderen die zich richten op klimaat, water en natuur. Tot het tonen van verschillende vormen van isolatiemateriaal voor volwassenen.

Zien en ervaren

De samenleving digitaliseert steeds meer. Bijna alle informatie kan op internet gevonden worden, ook op het vlak van duurzaamheid. Maar veel mensen hebben behoefte om duurzame oplossingen ook te zien en hier informatie over te krijgen. Het duurzaamheidcentrum zou bijvoorbeeld een ruimte kunnen hebben waar duurzame materialen en producten te zien zijn. Het is ook mogelijk dat verschillende -regionale- bedrijven hun duurzame producten in of in de buurt van het duurzaamheidcentrum aanbieden. Mogelijke partners zijn energiebedrijven, biologische winkels/Marqt, PWN, etc.

Bij voldoende ruimte kan er zelfs een aantal duurzame of klimaatneutrale woningen gebouwd worden.

Ontmoeten en verbinden

Belangrijk is dat mensen en bedrijven die interesse hebben in duurzaam leven en ondernemen elkaar kunnen ontmoeten. Dit kan op een zakelijke manier, maar ook op een meer recreatieve manier. Hiervoor zijn faciliteiten nodig om elkaar te ontmoeten. Een mogelijkheid is om vergaderzalen beschikbaar te stellen, eventueel bedrijfruimte te verhuren en ontmoetingsmomenten, workshops, presentaties te organiseren rond thema's over duurzaamheid. Dit hoeft niet alleen georganiseerd te worden door het centrum maar kan ook op initiatief van andere organisaties.

Anderzijds is het belangrijk om mensen naar het centrum toe te trekken door voorzieningen te bieden waar mensen naartoe komen. Dit kan bijvoorbeeld door een lunchroom/café, waar biologische gerechten worden geserveerd. Maar ook een speeltuin, een wandelpark met informatie over natuur en milieu, of een winkel waarin duurzame producten worden verkocht. Daarmee kan het Duurzaamheidcentrum ook onderdeel uitmaken van een middagje uit.

Doelgroepen

Jeugd (uitsplitsing basisschool/middelbare school)

Studenten

Burgers (allochtonen, burgers met een eigenwoning)

Kleine bedrijven (horeca, winkels, kledingzaken)

Intermediaire organisaties, zoals IVN, Fietsersbond,

Elementen in relatie tot ` verzorgingsgebied'

Buurtniveau:

speeltuin

café/lunch

kinderboerderij

tuin/groen

Gemeentelijk*:

NMEducatie

workshops

vergader-faciliteiten

duurzame woningen

Regionaal**:

Educatie over duurzaamheid

Voorbeelden van klimaatmaatregels

Vestiging duur- zame bedrijven


* Deze functies betreffen ook het buurtniveau


** Deze functies betreffen ook het buurt- en gemeentelijk niveau

Globale kosten

Raming van de kosten op jaarbasis:

Staf:

Coördinator/directeur (1fte) 80.000,-

Educatief medewerker (2 fte) 120.000,-

Ondersteuning & administratie (1fte) 50.000,-

Ruimte:

Kantoor/vergader/expositie ruimte 20.000,-

Activiteiten:

Organisatiekosten 25.000

Uitvoeringsbudget 100.000


------------ +

Totaal:
395.000,-

p.s. 1 Voor NME (gericht op het basisonderwijs) is voor educatief medewerkers en uitvoeringskosten reeds een budget per jaar beschikbaar binnen gemeentebegroting.

p.s. 2 Het beoogde pand op het terrein van Ter Kleef is eigendom van de gemeente.

p.s.3 De stadsecoloog zal (deels of geheel) deel gaan uitmaken van de staf. Ook hiervoor is geld beschikbaar binnen gemeentebegroting.

p.s.4 Kostenraming is exclusief ontwikkeling van het gebied en investeringen in het gebouw om het energieneutraal te maken. Er zijn echter alternatieve financieringsmogelijkheden (bijv. sponsoring, opbrengst van verkoop enkele klimaatneutrale woningen, huuropbrengst van een duurzame ondernemer etc.).

Analyse centra

In Zuid-Kennemerland liggen de volgende centra:


- Informatieboerderij Zorgvrij


- De Zandwaaier, NP Zuid-Kennemerland


- Bezoekerscentrum De Oranjekom


- Thijsse's Hof


- Pieter Vermeulen Museum

Voorbeelden van duurzaamheidscentra:


- Kleine Aarde Boxtel


- NME-centrum Weizigt, Dordrecht


- Programma Bureau Duurzaamheid/Kenniscentrum Eindhoven


- Duurzaamheidcentrum Heerhugowaard (in ontwikkeling)


- De Kaardenbol Zutphen


- NME-centrum Haarlemmermeer i.o.

Mogelijke investeerders en samenwerkingspartners

Fondsen: Postcodeloterij, Prins Bernard Cultuurfonds, VSB fonds.

Banken: Rabobank, ASN-bank, Triodosbank.

Overheid: Gemeente Haarlem, Provincie Noord-Holland, Min. VROM, LNV, Hoogheemraadschap Rijnland, PWN, SenterNovem (EZ), Europese Unie.

Bedrijven: BCC, Greenchoice, EvoSwitch, Nuon. Greenwheels, Spaarnelanden, Woningbouwverenigingen.

Onderwijs: Universiteiten, het voortgezet onderwijs.

De Raad besluit:

Opdracht te geven aan het college tot het opstellen van een business plan voor de toekomstige duurzaamheidscentrum in de stadskweektuinen Ter Kleef in Haarlem:

1. voor professionalisering en eventuele verzelfstandiging van NME;
2. voor uitbreiding en intensivering;

3. nieuwe samenwerkingsvormen en financieringsconstructies met als mogelijk resultaat een zelfstandig en professioneel functionerend Duurzaaheidscentrum, in samenwerking met betrokken partijen.

Haarlem februari 2010

GroenLinks Initiatiefnemers:

Mirjam Fopma, bestuursvoorzitter GroenLinks Haarlem

Anita de Jong, raadslid GroenLinks Haarlem

Lukas Mulder, raadslid GroenLinks Haarlem