Maastricht University
Promotie Mw.drs. Julia J. Volman
Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.
Promotor: prof.dr.ir. R.P. Mensink; co-promotor: dr. J. Plat.
Titel: "Immune modulation by dietary glucans from oat and mushrooms; results from in vitro, animal and human studies".
Vrijdag 26 februari 2010, 14.00 uur
Er komt steeds meer bewijs dat de immuunreactie, en daarmee het risico op bepaalde ziekten, door voedingsstoffen wordt beïnvloed. Een voorbeeld van zo'n voedingsstof zijn glucanen, die onder andere voorkomen in haver en paddenstoelen. In dit proefschrift zijn de effecten onderzocht van a- en b-glucanen op immuunreacties in de darm en in mindere mate op immuunreacties in het hele lichaam (systemische immuunreacties). Onze studies toonden aan dat de consumptie van b-glucan uit haver de immuunreactie in de darm in vitro ("in de reageerbuis") bij mensen en in vivo ("in het lichaam") bij muizen bevordert, terwijl het de systemische immuunreactie niet stimuleert. Consumptie van a- als b-glucanen uit champignons stimuleren de systemische immuuncellen van muizen in vitro maar de a-glucanen hadden geen duidelijk effect op de systemische immuunrespons bij mensen.
Maastricht University