Politie Noord- en Oost Gelderland
|Politie Noord- en Oost-Gelderland: korps in beweging | |
Het jaar 2009 stond voor de politie Noord- en Oost-Gelderland meer dan ooit in het teken van verandering. Als gevolg van de financiële crisis moet de overheid fors bezuinigen en ook de politie moet een deel voor haar rekening nemen. De politie Noord- en Oost-Gelderland maakte plannen om het korps 'stormvast' te maken. Plannen die zullen leiden tot een andere organisatiestructuur, indeling van de geografische teams en interne werkwijze.
Tegelijkertijd heeft het korps, samen met vele partners, hard gewerkt aan haar hoofddoel: het vergoten van de veiligheid en leefbaarheid in deze regio. Hierbij zijn successen geboekt, waaronder een verdere afname van de aangiftes van geweldsincidenten (bedreiging en mishandeling). Maar er blijven ook zorgelijke aandachtspunten. Zoals een stijging van de woninginbraken en ook vorig jaar een fors aantal overvallen.
Jaarcijfers ook online
Donderdag 25 februari presenteerde korpschef Annelore Roelofs de jaarcijfers 2009 aan de media. Vanaf zaterdag 27 februari zijn alle aangiftecijfers, en een overzicht van enkele van de belangrijkste en opvallendste gebeurtenissen uit 2009, te bekijken op www.politie-NOG.nl in het online jaarverslag van het korps.
Enerverend jaar
2009 was ook het jaar van het drama op Koninginnedag in Apeldoorn. Het werd een dag waarop naast intens verdriet, ook trots op het korps en saamhorigheidsgevoel de boventoon voerden. Roelofs: "Het was goed om te zien hoe vakkundig onze mensen hebben gewerkt, hoe zij onder extreme omstandigheden slachtoffers hebben geholpen en met hart en ziel hun werk hebben gedaan." Er waren ook ontwikkelingen in andere spraakmakende zaken, zoals de aanhouding van een verdachte in de zaak van de vermiste Joanne Noordink, en de aanhouding van vijf jongeren na het aantreffen van het levenloze lichaam van Tano Jansen in een zeecontainer.
Nieuw computersysteem
Op een heel ander vlak was er voor de politie nog een belangrijke ontwikkeling in 2009; de invoering van een compleet nieuw computersysteem. Het grote voordeel van het nieuwe landelijke systeem is dat het door alle politiekorpsen in Nederland in gebruik genomen is. Daarmee wordt de informatievoorziening beter en dat maakt de politie slagvaardiger. Het opleiden van collega's betekende wel een forse tijdsinvestering voor de politie. Ook is er veel aan gedaan om te voorkomen dat burgers en partners last zouden hebben gehad van de omschakeling, en dat is goed gelukt.
Terugdringen criminaliteit
De politie Noord- en Oost-Gelderland heeft in 2009 hard gewerkt aan het verder terugdringen van de criminaliteit. Er zijn circa 7.500 verdachten aangeleverd aan het Openbaar Ministerie. Het is gelukt om het aantal aangiften van bedreiging en mishandeling verder terug te dringen, mede dankzij de steeds intensievere samenwerking tussen de politie en haar partners. Voorbeelden zijn een alcoholmatigingsproject van een jongerencentrum in Aalten (onverwachte alcoholcontroles bij binnenkomst), collectieve horecaverboden en invoering van Politie Horeca SMS-Alert. Met dit laatste middel kan de aanhouding van iemand die zich misdraagt in een uitgaansgebied bespoedigd worden. Verder is in 2009 het huisverbod ingevoerd, ter bestrijding van huiselijk geweld. Groot voordeel van dit middel is dat de hulpverlening direct op gang komt. Er zijn in Noord- en Oost-Gelderland in 2009 89 huisverboden opgelegd.
Andere positieve ontwikkelingen zijn de daling van het aantal vernielingen, en inbraken in auto's, bedrijven en instellingen. Ook is het de politie gelukt om de zogenaamde 'doorlooptijden' van jeugdzaken verder te verbeteren. Dit betekent dat de tijd tussen aanhouding en taakstraf, of opleggen van een vonnis door justitie, bespoedigd wordt. Dit is belangrijk omdat een snelle afhandeling het meeste effect heeft.
Overvallen
Er zijn in 2009 69 overvallen gepleegd, 2 meer dan het jaar daarvoor (67 in 2008). Korpschef Roelofs benadrukt wel dat het positief is dat mede dankzij inspanningen van de politie de forse groei die zich landelijk in 2008 aandiende, zich in 2009 niet heeft doorgezet. "In onze regio is sprake van stabilisatie, daar waar de gemiddelde stijging ten opzichte van 2008 landelijk rond de 20% ligt. Maar nog altijd is elke overval er één teveel, gezien de impact van zo'n gebeurtenis op medewerkers van een snackbar of tankstation, en zeker op mensen die in hun eigen woning worden overvallen."
Het opsporen van overvallers blijft daarom een belangrijke prioriteit van de politie Noord- en Oost-Gelderland, wat zich ondermeer uit in het feit dat er een speciaal overvallenteam is opgericht. En het korps boekt resultaten. In 2009 zijn ongeveer 30 verdachten aangehouden op verdenking van het plegen van een of meerdere overvallen. Het voorlopige oplossingspercentage ligt rond de 24%.
Ander zorgpunt is de toename van het aantal woninginbraken. Reden voor de politie om in 2009, en ook dit jaar, veel aandacht te vragen voor preventietips. Verder zijn ook de aangiften van fietsdiefstal gestegen. Al is dit wellicht juist een positief gevolg van de vele publieksacties die de politie samen met partners organiseerde over fietsdiefstal, waarbij met klem is benadrukt hoe belangrijk het is om aangifte te doen.
Internetaangiften
De korpschef toonde zich tot slot verheugd met de toename van het aantal internetaangiften. In totaal werd ruim 37.300 keer aangifte gedaan, waarvan bijna 15.800 via internet (42%, versus 37% in 2008). "Wij hechten heel veel waarde aan het verder vergroten van de tevredenheid van onze inwoners over hun contacten met de politie, en hun bereidheid om aangifte te doen. Want alleen met uw tips en informatie kunnen we de veiligheid en leefbaarheid in onze regio nog verder vergroten".
EINDE BERICHT
-----------------------