Bodemdaling NW-Friesland nog niet onder controle
FRANEKERADEEL, 20100225 -- Is de bodemdaling in noordwest Friesland nu eindelijk onder controle? Het rapport `Bodemdaling NW-Friesland 1976-2009' van onafhankelijk bodemdalinganalist Ir. Adriaan Houtenbos beantwoordt die vraag. In het rapport wordt de stand van zaken t.a.v. de bodemdaling in NW-Friesland opgemaakt en bekeken in hoeverre nieuwe meettechnieken helpen. Een recent advies van de Technische Commissie Bodembeweging wordt tegen de maatlat van de ervaringen in NW-Friesland gelegd en de betekenis van de laatste bodemdalingcijfers voor de herinrichting Franekeradeel-Harlingen onder de loep genomen.
De bodemdaling door zoutwinning verloopt als voorspeld. De daling boven de BAS1/2, BAS3 en BAS4 cavernes bedroeg in september 2009 respectievelijk 33, 13 en 5 cm. De cumulatieve daling boven het gasveld ten westen van Franeker bedroeg op dat tijdstip 26 cm. Na stopzetting van de gaswinning is de bodemdaling onverminderd doorgegaan. De onzekerheid in de voorspellingen is groot, maar het meest waarschijnlijke scenario is een verdubbeling van het dalingsvolume in de periode tot 2038. Er is geen sprake van bodemdaling door andere oorzaken dan gas- en zoutwinning. Het totale volume van de bodemdaling in noordwest Friesland sinds het begin van de eerste winning in 1988 bedraagt inmiddels 5,8 miljoen m3.
Door onzekerheden in de relatie tussen de metingen op de GPS stations en de daling in het diepste punt geven de continue GPS metingen niet de bescherming die er van mag worden verwacht. De GPS metingen tonen ook onverwacht grote horizontale bewegingsnelheden aan. Het is denkbaar dat deze bewegingen ook schade veroorzaken. Verwaarlozing van die horizontale beweging heeft de resultaten van de radarmetingen dusdanig verstoord dat zij onbruikbaar zijn geworden als grondslag voor de herinrichting van noordwest Friesland.
Door de onverminderde bodemdaling na staking van de gaswinning dreigen de maatregelen in het kader van de herinrichting Franekeradeel - Harlingen al ver voor 2016 onvoldoende te zijn. Elke centimeter meer bodemdaling levert 3% meer schade op. Het is onduidelijk of overschrijding van de 2016 prognose ook leidt tot aanpassing van de kostentoedeling in verhouding met die veroorzaakte schade.
Op grond van de ervaringen met de gaswinning bij Franeker moet worden vastgesteld dat het TCBB advies de kans op herhaling van de voortdurende onderschatting van bodemdaling als bij Franeker groter, niet kleiner maakt.
Het rapport sluit met een aantal aanbevelingen. Het rapport is te vinden op www.waddenzee.nl.
Ingezonden persbericht