PB10-014
25 februari 2010
Horecabestedingen in 2009 opnieuw lager
· Volumedaling in 2009 verdubbeld · Hotels en cafés grootste dalers · Bescheiden omzetgroei cafetaria's · Ook in vierde kwartaal geen teken van herstel
Het omzetvolume van de horeca is in 2009 met 7,4 procent gedaald in
vergelijking met een jaar eerder. De volumekrimp was tweemaal zo groot als
in 2008. Sinds het begin van de waarneming, in 1993, is een dergelijke daling
van het omzetvolume in de horeca niet voorgekomen. Omdat de prijzen
gemiddeld met 2,2 procent stegen kwam de omzetdaling in 2009 uit op
5,3 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.
De omzetdaling was het grootst bij hotels en cafés. In vergelijking met 2008
daalde de omzet van hotels met bijna 9 procent. Door de economische crisis
kwamen minder zakelijke klanten en liep het aantal conferenties terug. Cafés
behaalden 7,5 procent minder omzet in 2009. Consumpties werden gemiddeld
4,6 procent duurder. Het omzetvolume lag 11,5 procent lager dan een jaar
eerder. Bij de restaurants daalde het omzetvolume in 2009 met 7,4 procent.
In tegenstelling tot de overige horecabranches realiseerden cafetaria's een
omzetgroei in 2009. De omzet nam met 1,3 procent toe in vergelijking met een
jaar eerder. Deze omzetgroei is geheel toe te schrijven aan gestegen prijzen.
Het omzetvolume daalde met 0,9 procent.
Ook in het vierde kwartaal 2009 is het omzetvolume van de horeca
7,4 procent lager uitgekomen dan een jaar eerder. De prijzen stegen
1,9 procent. De omzet daalde in het vierde kwartaal met 5,7 procent.
Volume- en omzetontwikkeling in de horeca per jaar
%
6
ln.... 4
2
sbc.... 0
-2
-4
-6
w -8
w 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009
Omzet Volume
w Bron: CBS
CBS Persbericht PB10-014 pagina 1 van 3
Technische toelichting
De cijfers in dit persbericht hebben betrekking op hotels (inclusief pensions en
conferentieoorden), restaurants, cafetaria's (inclusief snackbars, lunchrooms
en fastfoodrestaurants e.d.) en cafés. Deze bedrijven vormen samen de
traditionele horeca. De catering en verblijfsrecreatie maken geen deel uit van
deze cijfers.
De groeicijfers zijn steeds gebaseerd op een vergelijking met de
overeenkomstige periode in het voorgaande jaar, tenzij anders vermeld. Voor
het berekenen van de prijsontwikkeling is gebruik gemaakt van de
consumentenprijsindexcijfers (CPI) van het CBS.
Achtergrondinformatie over de basisverlegging en SBI herziening
Met ingang van het eerste kwartaal van 2009 worden de horecacijfers
gepubliceerd met als basisjaar 2005 (voorheen 2000 = 100). Dit betekent dat
de wegingen van omzet en prijzen uit 2005 ten grondslag liggen aan de
indices.
De cijfers van verschillende sectoren binnen de horeca zijn met ingang van
het eerste kwartaal van 2009 gebaseerd op de Standaard Bedrijfsindeling
2008 (SBI 2008). De SBI 2008 is afgeleid van indelingen zoals gebruikt door
de Europese Unie en de Verenigde Naties. Deze indelingen worden ongeveer
eens in de 15 jaar geactualiseerd.
CBS Persbericht PB10-014 pagina 2 van 3
Ontwikkeling van omzetten (incl. btw), prijzen en volumes in de horeca
2009* 2008
4e kw jaar jaar
%-mutatie t.o.v. een jaar eerder
Horeca totaal
Omzet -5,7 -5,3 -0,1
Prijs 1,9 2,2 3,7
Volume -7,4 -7,4 -3,7
w.v.
Hotels, pensions en conferentieoorden
Omzet -8,2 -8,8 2,1
Prijs . . .
Volume . . .
Restaurants, cafetaria's, snackbars e.d.
Omzet -4,1 -2,6 -0,8
Prijs 2,1 2,6 3,9
Volume -6,1 -5,1 -4,5
w.v.
Restaurants
Omzet -6,7 -4,8 -1,4
Prijs 2,0 2,9 4,1
Volume -8,5 -7,4 -5,3
Cafetaria's, snackbars, lunchrooms,
fastfoodrestaurants, ijssalons
Omzet 0,8 1,3 0,4
Prijs 2,4 2,2 3,4
Volume -1,6 -0,9 -2,9
Cafés e.d.
Omzet -6,2 -7,5 -1,3
Prijs 4,5 4,6 3,7
Volume -10,2 -11,5 -4,8
*) Voorlopige cijfers
Bron: CBS
CBS Persbericht PB10-014 pagina 3 van 3
---- --