VU Medisch Centrum
Amsterdam, 25 februari
2010/025/JS

Door nieuwe methode sneller, veilig en duurzaam weer aan het werk met stressklachten

VU medisch centrum heeft een methode ontwikkeld die een zieke werknemer met stressklachten en zijn leidinggevende helpt, knelpunten op het werk te bespreken en samen op te lossen. Dit gebeurt onder begeleiding van een neutrale arboprofessional. Door deze nieuwe methode vindt werkhervatting tot ruim 2 maanden eerder plaats. Het gaat hierbij om werknemers die vinden dat ze weer kunnen werken ook als de klachten nog niet weg zijn. De interventie is niet effectief bij werknemers die niet van plan zijn om met klachten aan het werk te gaan. Dit blijkt uit onderzoek van epidemioloog Sandra van Oostrom. Zij promoveert dinsdag 9 maart bij VU medisch centrum.

Jaarlijks verzuimt 6% van de Nederlandse werknemers als gevolg van stress. De kans is groot dat dit tot langdurige arbeidsongeschiktheid leidt. Van de mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering heeft 35% last van psychische klachten. Het ziekteverzuim leidt tot hoge kosten voor de maatschappij en werkgever.

Werkhervatting draagt bij aan het herstel bij stressklachten. Van Oostrom deed onderzoek naar de participatieve methode voor werkaanpassing. Met de onderzochte interventie wordt een snelle, veilige en duurzame terugkeer naar werk beoogd voor werknemers die verzuimen met stressgerelateerde klachten. In het onderzoek ontving een groep werknemers van Corus, de VU en VUmc de participatieve werkaanpassing. Een vergelijkbare groep werknemers ontving alleen de gebruikelijke begeleiding van de bedrijfsarts.

Van Oostrom toont nu aan dat werknemers die van tevoren van plan waren ook aan het werk te gaan als klachten nog niet weg zijn, baat hebben bij het overleg en de werkaanpassingen. Na de participatieve werkaanpassing verzuimden zij maar liefst 65 dagen minder. Het bedrijf kon zo ca. 6000 euro besparen. Dezelfde interventie is echter niet (kosten)effectief wanneer werknemers vinden dat ze pas aan het werk kunnen als klachten volledig verdwenen zijn.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Jan Spee (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/voorjournalisten

Achtergrondinformatie (