Senternovem

25-02-2010 | Actualisatie Richtlijn herstel en beheer (water)bodemkwaliteit

Zeer recent is er een grote aanvulling op de richtlijn online gezet. Bodem+ treedt vanaf 1 januari op als uitvoeringsorganisatie, als `kwaliteitsbewaker' en als verantwoordelijke voor het functioneel beheer van de richtlijn.

Aanvulling
Op 17 februari 2010 is de Richtlijn herstel en beheer (water)bodemkwaliteit uitgebreid met de volgende onderdelen:
* Bodem en aardkundige waarden

* Bodem en archeologie

* Toelichting op de verschillende onderzoeksdoelen en richtlijnen hiervoor met specifiek aandacht voor de Nieuwe NTA5755-naderonderzoek, het conceptmodel en de toetslijst voor het bevoegde gezag met een beschrijving van vijf praktijkcases
* Een beschrijving van specifieke monitoringtechnieken (specifiek gericht op VOCL-verontreinigingen) en enkele kleinere onderdelen
* Overzicht beschikbare instrumenten in de bodemsaneringsketen
* In-situ reinigen met onderdeel warmtetechnieken en duurzaamheid bij bodemsanering

Daarnaast zijn ruim 300 topics (waaronder het beleidsdeel) geactualiseerd op ondermeer het Besluit bodemkwaliteit en de Waterwet en daarmee samenhangende wijzigingen.

Organisatie
Vanaf 1 januari 2010 is de beheerverantwoordelijkheid van de richtlijn van SKB overgegaan naar Bodem+ en wordt er gewerkt met een iets andere organisatiestructuur. Uitgegaan wordt van een Beheerdersraad met een eindverantwoordelijkheid voor de totale inhoud van het product en de sturing van het proces om te komen tot die inhoud. De Beheerdersraad bestaat uit vertegenwoordigers van (overheids)organisaties die verantwoordelijk zijn voor bepaalde onderdelen (kennisdomeinen) van de richtlijn. De beheerdersraad wordt geadviseerd door een zogenaamde Adviesraad met daarin met name vertegenwoordigers van (markt)partijen die tot de doelgroep van de richtlijn kunnen worden gerekend. Bodem+ treedt op als uitvoeringsorganisatie, als `kwaliteitsbewaker' en als verantwoordelijke voor het functioneel beheer van de richtlijn.

Achtergrond
De Richtlijn herstel en beheer (water)bodemkwaliteit zorgt ervoor dat belangrijke informatie over bodem- en waterbodembeheer digitaal beschikbaar komt. De digitale richtlijn is een product van de gezamenlijke overheden. Het is een groeiproduct dat tot 31 december 2009 werd ontwikkeld onder verantwoordelijkheid van een Redactieraad. In deze Redactieraad zaten afgevaardigden van de ministeries van VROM en V&W, Bodem+, IPO, VNG, UvW en SKB. Binnen de overeengekomen organisatiestructuur was de Redactieraad verantwoordelijk voor de aansturing van het proces. Het SKB had als uitvoeringsorganisatie de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van de inhoud en Bodem+ voor het functionele beheer van de webapplicatie.