Gemeente Gennep


Persberichten

B en W: horeca in stadhuis rendabel, realistisch en prachtkans voor Gennep
Het college van B en W vraagt de raad het stadhuis volledig beschikbaar te stellen voor horecadoeleinden en geld beschikbaar te stellen voor de verbouwing. De kosten van de verbouwing worden ruim terugverdiend met de verhuurinkomsten. Na gedegen vooronderzoeken is het college ervan overtuigd dat het stadhuis op een verantwoorde manier kan worden geëxploiteerd en een impuls geeft aan het winkelhart van Gennep.

Het college dient het raadsvoorstel in ondanks de motie van de raad om een besluit over het stadhuis op te schorten tot na de herindeling. Burgemeester Marlies de Loo "Wij zijn er stellig van overtuigd dat horeca in het raadhuis een prachtkans is om Gennep vitaler te maken en meer prominent op de kaart te zetten. Alle zorgen zijn met een stevige onderbouwing bij ons weggenomen. Wij willen de raad en onze burgers er heel graag van overtuigen dat we deze kans niet moeten laten liggen, en dat voortaan iedereen moet kunnen genieten van deze mooie plek!"

Conclusies
De vooronderzoeken zijn uitgevoerd door een architectenbureau, een horecamakelaar en een horeca-adviesbureau. Uit hun bevindingen blijkt dat het stadhuis als pand en als locatie uitermate geschikt is voor horeca. Gennep heeft een positief ontwikkelingsklimaat waarin nog ruimte is voor nieuwe restaurants. In het stadhuis is een zodanige omzet haalbaar dat de kosten van de aanpassingen van het gebouw via een marktconforme huur terug te verdienen zijn. Dit wordt bevestigd door oriënterende gesprekken met geïnteresseerde horeca-ondernemers. Wel moet dan het hele pand moet beschikbaar komen voor horecadoeleinden. Dit heeft te maken met de relatief hoge kosten voor de aanpassingen van het gebouw en de geringe terugverdienmogelijkheden als alleen de begane grond beschikbaar is.

Trouwen en vergaderen
Het college wil dat het pand eigendom blijft van de gemeente, om vat te houden op onderhoud en goed gebruik van het gebouw. Ook wil het college als randvoorwaarde opnemen dat het pand beschikbaar moet blijven voor ontvangsten, huwelijken en raadsvergaderingen. Met deskundige begeleiding tijdens de planvorming wil het college zorgen dat de status van het monument niet aangetast wordt. Bovendien is voor verbouwing advies van de monumentencommissie en een vergunning van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed noodzakelijk.

Besparing
Met de huurinkomsten van circa EUR 60.000 per jaar worden de kosten van de verbouwing van het raadhuis ruimschoots terugverdiend. Het overschot wordt gereserveerd voor toekomstig onderhoud van het pand. Door verhuur van het pand bespaart de gemeente jaarlijks bovendien EUR 18.000,- aan verwarmings- en schoonmaakkosten.

Planning
Als de raad in januari instemt met de herbestemming en de verbouwingskosten van het stadhuis, kan het stadhuis begin 2011 in gebruik worden genomen. Samen met een horeca-makelaar selecteert het college de meest geschikte exploitant, aan de hand van een nog op te stellen profiel van de functies en soort horeca die in het pand moet komen.