Gemeente Zijpe


Tentoonstelling âDe Canon van (de) Zijpeâ geopend Opening Tentoonstelling Zijper Museum 24 februari 2010 door

Het was woensdag rond 15.00 uur gezellig druk in de kantine van het gemeentehuis. Genodigden en vrijwilligers van het Zijper museum waren bij elkaar gekomen voor de opening van de tentoonstelling âDe Canon van (de) ZIjpe. De voorzitter van het Zijper museum, Geert van Dijk, verwelkomde de aanwezigen, waarna hij het woord gaf aan burgemeester Marian Dekker.

De burgemeester wist te melden dat in een veertigtal vensters, de geschiedenis van de Zijpe wordt gepresenteerd. Met deze dwarsdoorsnede laat het museum zien wat in feite het referentiekader is van de Zijpe. Elk venster laat een onderwerp zien wat de Zijpe heeft gemaakt tot wat het nu is. U moet dan denken aan wonen, werk, recreatie, verenigingsleven, levensbeschouwing, bestuur etc. Op het onderwerp bestuur ging zij wat dieper in.

Canon van de Zijpe Canon van de Zijpe Canon van de Zijpe

Â

De burgemeester vertelde dat het besturen in vroegere tijden niet geschiedde door een gemeentebestuur. Tot 1814 was er geen gemeentebestuur zoals we dat tegenwoordig kennen. Vanuit de âZijpsche kamerâ in het Alkmaarse stadhuis werd de Zijpe bestuurd door een college van tien hoofdingelanden (het polderbestuur), dat zichzelf aanvulde en dat voornamelijk bestond uit leden van Amsterdamse en Alkmaarse regentenfamilies met een aanzienlijk grondbezit in de polder. Voor alle dagelijkse aangelegenheden op waterschaps-, gemeentelijk en kerkelijk gebied was er een soort dagelijks bestuur van dijkgraaf en enkele heemraden namens het college van hoofdingelanden. Zij oefenden ook de rechterlijke macht uit als baljuw en schepenen. De burgemeester vond het wel een bijzondere dag, nu vandaag het rapport zou worden gepresenteerd over de bestuurlijke toekomst van de Zijpe.

Â

Op verschillende momenten is de Zijpe- en Hazepolder herdacht. Laatstelijk was dit in 1997. Toen bestond de polder 400 jaar. Maar vijftig jaar daarvoor was er het 350 jarig bestaan. Toen is het Zijper lied gecomponeerd. De burgemeester gaf duidelijk aan dat zij het lied niet ging zingen maar dat zij wel enkele fragmenten wilde voorlezen. Na deze tekst verklaarde zij de tentoonstelling voor geopend.

Â

Ter afsluiting gaf Geert van Dijk nog een korte schets, hoe deze tentoonstelling tot stand is gekomen en bedankte hij alle vrijwilligers die hadden meegewerkt aan deze tentoonstelling. Ook bedankte hij voor de steun van het gemeentebestuur en een aantal medewerkers van de gemeente. De burgemeester kreeg een jaarabonnement op de Historische bladen.

Geert van Dijk en Burgemeester Marian Dekker

De tentoonstelling kunt u bekijken van 28 februari tot en met 29 december 2010. Het museum is geopend op de woensdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.