Gemeente Aalten


Indringende poster over drank en het puberbrein (GGD Gelre IJssel)

GGDposter_metflyer_Stedendriehoek.JPG

De hersenen ontwikkelen zich tot de leeftijd van ongeveer 23 jaar. Jong alcoholgebruik beïnvloedt deze ontwikkeling en daarmee niet alleen het huidige maar ook het volwassen gedrag. Deze informatie is vrij nieuw, veel volwassenen weten dit nog niet. Daarom verspreiden 16 gemeenten, waaronder ook de gemeente Aalten, een poster en flyer die hierover uitleg geven.

Op de poster, bedoeld voor ouders, staat een afbeelding van twee hersenscans afkomstig uit wetenschappelijk onderzoek naar jongeren en alcoholgebruik. De hersenscans van twee jongens van 15 jaar zijn gemaakt tijdens een oefening waarbij ze hun geheugen nodig hebben. Gekleurde vlekken op de scans laten hun hersenactiviteit zien. Bij de drinker gebeurt duidelijk minder in de hersenen dan bij de jongen die niet drinkt. Deze en andere onderzoeken laten steeds hetzelfde zien: alcohol drinken is schadelijk voor de hersenen.

Alcohol en de hersenen

Het is nog niet lang bekend dat de hersenen in de puberteit nog volop in ontwikkeling zijn. Daardoor zijn de hersenen van pubers extra gevoelig voor de schadelijke werking van alcohol. Alcohol heeft vooral invloed op het gebied in de hersenen voor concentratie, geheugen, zelfbeheersing en planning. Deze menselijke vaardigheden zijn hard nodig in de maatschappij, bijvoorbeeld op school en op het werk. Onderzoek toont aan dat alcoholgebruik de hersenontwikkeling verstoort. Hoe jonger, vaker en meer kinderen drinken, hoe schadelijker het is.

Etuis met flyers

De poster kan niet het hele verhaal vertellen: daarom hangen flyers aan de poster met een toelichting op de hersenscans en tips voor ouders. Met de prikkelende vraag `Wat doet drank met de hersenen van uw kind?' worden ouders uitgenodigd de flyer, in de vorm van een bierglas mee te nemen.

Projecten Alcoholmatiging Jeugd

Sinds enkele jaren voeren de gemeenten uit de regio's Stedendriehoek en Achterhoek samen met politie, OM, Halt, IrisZorg, Tactus en GGD Gelre-IJssel projectactiviteiten uit om het alcoholgebruik van jongeren terug te dringen. De activiteiten richten zich allereerst op ouders, daarnaast wordt samengewerkt met onder meer scholen, horeca en sportverenigingen. De inzet is om op iedere plek waar jongeren komen zo veel mogelijk dezelfde boodschap te laten horen: zo lang mogelijk uitstellen van het gebruik van alcohol.