Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
23-02-2010

Promovendus VU ontwikkelt nieuw immuunsysteem OS
Aanvallen op besturingssystemen voorkomen

Moderne besturingssystemen worden steeds complexer en hiermee neemt ook de kwetsbaarheid van de systemen toe. Hoe meer programmeerwerk, hoe groter de kans op programmeerfouten die door hackers uitgebuit kunnen worden. VU-promovendus Georgios Portokalidis beschrijft in zijn promotieonderzoek een methode om, nog onbekende, aanvalsmethoden structureel op te sporen en in een vroeg stadium onschadelijk te maken. Hij promoveert 25 februari aan de Vrije Universiteit.

Portokalidis' methode is gebaseerd op het automatisch analyseren van datastromen in het besturingssysteem: 'dynamic taint analysis'. Een virtuele omgeving zoekt actief naar zwakheden in de programmatuur. Op basis van de uitkomsten ontwierp hij drie innovatieve systemen:


1. Argos is een veilige systeememulator op basis van de bestaande open source Qemu systeememulator. Argos laat een alarm afgaan wanneer het een inbraak in het geemuleerde systeem ontdekt. Het produceert tegelijkertijd de gedetailleerde data die nodig zijn om een vaccin te ontwikkelen en handmatige analyse vergemakkelijkt. Argos is enkele malen langzamer dan een niet-geëmuleerd systeem en wordt voornamelijk toegepast in Internet valkuilen, of `honeypots'.


2. Het tweede systeem, Eudaemon, kan applicaties verplaatsen tussen gewone uitvoering en veiligere, maar langzamere emulatie. Hierdoor kunnen applicaties worden beschermd op die momenten dat ze kwetsbaar zijn, bijvoorbeeld wanneer een email wordt geopend, of wanneer de computer wacht, zodat gebruikers de vertraging niet of nauwelijks opmerken.


3. Als laatste beschermt Portokalidis smartphones. Hiervoor worden de telefoonapplicaties live gedupliceerd op een krachtigere server, waar de data





praktisch zonder vertraging geanalyseerd kan worden.