Gemeente Almere

Krachttour bezoekt het P-team

25-02-2010 | Start: 14:30 | Eind: 22-02-2010 15:30 | Locatie: Stichting Avanti, Kerkgracht 4, Almere

Deze winter is wethouder Johanna Haanstra bezig met een Krachttour door Almere. Hierin bezoekt ze personen en initiatieven in Almere die kracht hebben, en die kracht gebruiken om zich in te zetten voor een ander. Op donderdag 25 februari bezoekt ze het P-team.Krachttour De Krachttour is een tournee die aansluit bij de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Die gaat uit van de eigen kracht die mensen hebben. Dat wil zeggen: het is belangrijk om te kijken naar wat mensen wél kunnen, in plaats van naar de beperkingen die ze hebben.

In Almere zetten heel veel mensen zich actief in voor een ander. Om die eens in het zonnetje te zetten, is wethouder Haanstra bezig met de Krachttour. Tot nu toe heeft ze al vier bezoeken gebracht. Steeds weer komt naar voren dat je met een relatief klein gebaar veel kunt bereiken. De mensen bij wie de wethouder op bezoek is geweest, gaven allemaal aan dat ze het alleen maar leuk en logisch vinden om iets voor een ander te doen of te organiseren.

Bezoek Krachttour aan P-team
De initiatieven die wethouder Haanstra eerder tijdens haar Krachttour bezocht, bestonden allemaal al. Het P-team is nieuw, en daarmee is dit bezoek voor de wethouder gelijk een kennismaking met de leden van het P-team.

Zij stellen zich voor en vertellen waar zij zich zoal mee bezig gaan houden. Bij het bezoek zijn ook Daphne Riupassa (directeur PaFemme en landelijk coördinator P-team) en Shanti Tuinstra (coördinator oprichting P-team Almere) aanwezig.

P-team
Het P-team Almere wordt op maandag 8 maart officieel geïnstalleerd.

Een P-team (Participatie-team) bestaat uit betrokken (en vaak succesvolle) vrouwen met uiteenlopende etnische achtergronden, die op verschillende terreinen van de samenleving actief zijn. Zij dienen als voorhoede voor andere vrouwen die actiever willen meedoen in de maatschappij. De leden binnen een P-team verlenen hun ondersteuning op vrijwillige basis vanuit maatschappelijke betrokkenheid.

Naast het rolmodel zijn voor andere vrouwen, treden zij op als gesprekspartner voor onder anderen gemeenten. Zij kunnen gemeenten ondersteunen in het leggen van contacten met lokale allochtone vrouwen en er zorg voor dragen dat de vrouwenparticipatie een structurele plek krijgt binnen het gemeentelijk beleid.
Vanuit hun deskundigheid en ervaring kunnen de vrouwen ook een inhoudelijke bijdrage leveren aan het participatieproces door constructief mee te denken over de arbeidsparticipatie van allochtone vrouwen.

Het instrument P-teams als lokale participatieteams is in 2004/2005 ontwikkeld om op lokaal niveau een actieve bijdrage te kunnen leveren aan de participatie van zwarte, migranten- en vluchtelingenvrouwen en voortgekomen uit het succes van het eerste landelijke participatieteam.
Winter 2009