Gemeente Utrecht
Gemeente Utrecht elektrificeert Toezicht en Handhaving
Gemeentelijke toezichthouders krijgen de beschikking over elektrische scooters. Ingrid de Bondt, wethouder Verkeer, Milieu en Openbare Ruimte heeft de eerste zes schone voertuigen aan de gemeentelijke medewerkers overgedragen. De keuze voor elektrische scooters onderstreept de ambitie van Utrecht om als gemeentelijke organisatie het milieu zo min mogelijk te belasten.
In dat kader kiest de gemeente expliciet voor elektrisch vervoer en het rijden op aardgas.
Op dit moment beschikt de afdeling Toezicht en Handhaving over 33 conventionele scooters. Later dit jaar worden die allemaal te vervangen door elektrische exemplaren. Met de eerste zes exemplaren doen medewerkers ervaring op bij het uitvoeren van de werkzaamheden. Met een volle accu kan zo'n 70 kilometer volcontinu 25 km/uur gereden worden. Het opladen van de accu duurt 7 uur.
Elektrisch vervoer is stil, schoon en efficiënt.. Naast de nieuwe elektrische scooters bij toezicht en handhaving maakt de gemeentereiniging in de binnenstad al gebruik van elektrisch wagens. Daarnaast heeft de gemeente onlangs een elektrische 'bierboot' in gebruik genomen om ondernemers aan de grachten te bevoorraden. Bij vervanging van het gemeentelijk wagenpark kiest de gemeente steeds voor zo schoon mogelijk vervoer. Ook stimuleert de stad het gebruik van elektrisch vervoer binnen het Utrechts bedrijfsleven. De cargohopper van firma Hoek Transport is daarvan een voorbeeld.
Utrecht koploper
De gemeente Utrecht is ambitieus als het gaat om het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen. Utrecht behoort binnen de Vereniging van Nederlandse gemeenten tot de groep van koplopers. Zo is de gemeente overgestapt op groene stroom, wordt het energiegebruik in de eigen gebouwen en bij de openbare verlichting naar beneden gebracht, is er een duurzaam inkoopbeleid, én 'verschoont' de gemeente het eigen wagenpark. Utrecht zet in op een CO2 neutrale gemeentelijke organisatie in 2012. In 2030 zou die ambitie voor heel de stad moeten geleden.
Gemeente Utrecht