Gezamenlijk persbericht GGD Hollands Noorden en gemeente Alkmaar (namens de acht gemeenten in de regio Noord-Kennemerland): | |
| | | |[pic] | |Alkmaar, 24 februari 2010
Veel animo voor alcoholvoorlichting op scholen in Noord-Kennemerland
De acht gemeenten in Noord-Kennemerland willen het hoge alcoholgebruik onder jongeren in de regio terugdringen. Daarom subsidiëren de gemeenten en provincie Noord-Holland voorlichtingsprojecten voor zowel het basis- als voortgezet onderwijs. Scholen reageren enthousiast op het aanbod en nemen massaal deel aan de projecten.
Vroeg beginnen met voorlichting
Alcohol is zeer schadelijk voor de ontwikkeling en voor de hersenen van opgroeiende kinderen. Gemiddeld drinken Nederlandse kinderen hun eerste slokken alcohol als ze 11 jaar oud zijn. Deze kinderen zitten dan in groep 7 of 8 van de basisschool. Onder de titel 'Alcohol, een ander verhaal' heeft de GGD Hollands Noorden daarom alle basisscholen in Noord-Kennemerland benaderd. Dit project is voor leerlingen in groep 7 en/of 8 en hun ouder(s)/verzorger(s). Leerkrachten van 72 basisscholen in Noord-Kennemerland hebben de instructie voor leerkrachten inmiddels bijgewoond en andere scholen hebben aangegeven dat zij interesse hebben in het project. De methode 'Alcohol, een ander verhaal' laat leerlingen zelf op zoek gaan naar informatie over alcohol. Ook ouders worden actief betrokken. Tijdens speciale ouderavonden geeft een preventiewerker van Brijder Verslavingszorg de ouders tips en adviezen over alcohol en opvoeding.
Wethouder Wim van Veen is voorzitter van de stuurgroep Alcoholmatiging Jeugd Noord-Kennemerland: "Het programmaplan waar we als acht gemeenten voor getekend hebben, steunt op drie pijlers: Communicatie, Regelgeving & Handhaving en Educatieve preventie. Bij deze laatste pijler is het heel belangrijk om ook ouders te betrekken. Ouders hebben namelijk meer invloed op het drinkgedrag van hun kinderen dan veel van hen denken. Uit onderzoek blijkt dat jongeren later minder drinken als ouders op tijd regels stellen."
Voortgezet onderwijs
Voor het voortgezet onderwijs is er de Elektronische Leerweg Omgeving (ELO) www.rokendrinkendrugs.nl. De GGD heeft alle voortgezet onderwijs scholen benaderd om de digitale lesmodules over alcohol -en eventueel ook roken en blowen- uit te voeren in de eerste klassen. De lessen bestaan uit filmpjes, korte tekstjes en animaties. In het onderdeel Discuz kunnen de leerlingen, net als op een echt forum, meningen met elkaar uitwisselen. Maar liefst 17 voortgezet onderwijs scholen hebben zich voor dit project aangemeld bij de GGD en zeker 14 scholen hebben het project al uitgevoerd. Meerdere scholen zijn zo enthousiast over het project dat zij het voor herhaling vatbaar vinden voor de volgende lichting brug- en/of tweede klassers. Op het AOC Clusius College Groene Campus Alkmaar en het Jan Arentsz in Alkmaar is het project al voor het tweede achtereenvolgende jaar uitgevoerd.
Noot voor de redactie,