NEN


Uneto-VNI: 'Verplichte inspectie'

dinsdag 23 februari 2010, 09:33

In nieuwbouwwoningen komen na oplevering niet alleen problemen voor met ventilatie- en rioleringsystemen, maar in toenemende mate ook met sanitair- en verwarmingsinstallaties en elektrotechnische voorzieningen.

Dat blijkt uit de bevindingen van het onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft. Dit onderzoek werd verricht in opdracht van brancheorganisatie Uneto-VNI. Daaruit kwam verder naar voren dat alle partijen in de bouwkolom vraagtekens plaatsen bij de kwaliteit van de installaties in de nieuwbouw.

Voorbeelden van problemen na de oplevering zijn slecht ingeregelde cv-installaties, leidingstelsels die gevaar voor legionellabesmetting opleveren, ventilatiesystemen die te veel geluid produceren, en onjuiste beugeling van rioleringen en waterleidingen waardoor de kans op lekkages toeneemt.

Verplichte inspectie
Brancheorganisatie Uneto-VNI gaat daarom zo spoedig mogelijk afspraken maken met de overheid, Bouwend Nederland, de Vereniging Eigen Huis en projectontwikkelaarsvereniging Neprom, om te zorgen voor een wettelijk verplichte inspectie van nieuwe woninginstallaties. Uit het genoemde onderzoek blijkt dat zo'n controle kan zorgen voor 'kwaliteitsverbetering en meer veilige, gezonde en energiezuinige installaties in Nederlandse huizen', aldus het rapport. Uiteindelijk doel is een grotere tevredenheid bij de woonconsument. Momenteel vindt een echte oplevering met inspectie van woninginstallaties in ons land nog nauwelijks plaats.

EPC
Uneto-VNI maakte deze plannen de afgelopen maand bekend tijdens de vakbeurs VSK 2010. Ook daar bleek dat woninginstallaties steeds intelligenter en mede daardoor zuiniger worden. Maar ook ingewikkelder. Functioneren ze niet goed, dan wordt de berekende energiebesparing met het oog op de EPC niet gehaald. Daarom vindt Uneto-VNI dat woninginstallaties bij oplevering geïnspecteerd moeten worden.

NTA 8025
Nadat de energiebedrijven het toezicht op de woninginstallaties loslieten, maakte de brancheorganisatie zich hard voor een wettelijk verplichte periodieke keuring van bestaande woninginstallaties. Maar die werd een jaar of vijf geleden door de politiek afgewezen. Zo'n inspectie kan echter wel op vrijwillige basis tussen marktpartijen worden afgesproken. Daarvoor is bij NEN de Nederlandse Technische Afspraak
NTA 8025 ontwikkeld.

Nu pleit Uneto-VNI in een nieuw 'kwaliteitsoffensief' voor een standaardinspectie van de installaties bij de oplevering van nieuwe woningen. Bij voorkeur onder wettelijke dwang, zoals ook in Belgie, Engeland en Frankrijk gebeurt. Op een gestandaardiseerde - of genormaliseerde - wijze. En tevens op onafhankelijke basis. De bestaande erkenningsregelingen Sterkin en SEI en de certificatieregeling Komo Instal blijken niet te voorzien in een onafhankelijke controle en waarborg van de kwaliteit en veiligheid van woninginstallaties bij oplevering. Uneto-VNI wil samen met de andere genoemde partijen daarover in overleg met de overheid.

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN Installatiemail (Publicatie)