Gemeente Den Helder

Antillianenbeleid Den Helder 2010 2013 2010-02-24

Veiligheid, werk en preventie zijn de peilers van het nieuwe Antillianenbeleid van de gemeente Den Helder. Net als het rijk wil Den Helder de overlast aanpakken, de positie van de Antillianen verbeteren en (hulp)instellingen beter met elkaar laten samenwerken. In Den Helder wonen zo'n 1400 inwoners met een Antilliaanse achtergrond, dat is 2,4% van de bevolking.

Eind mei buigt de raad zich over de concept-nota. Reacties zijn tot 20 april van harte welkom.

Met de meeste Antillianen gaat het goed. Maar een deel heeft het moeilijk. Daarbij is vaak sprake van meer problemen tegelijk. Bijvoorbeeld met de opvoeding, woonsituatie, schulden, drugsgebruik, detentie. Deze problemen spelen in alle gemeenten waar veel Antillianen wonen. Antillianen verlaten vaker voortijdig het onderwijs, zijn vaker werkloos en maken zich vaker schuldig aan criminaliteit dan de gemiddelde bevolking in Nederland.

Rijk en gemeenten hebben zich de afgelopen jaren ingespannen om de oververtegenwoordiging van Antillianen op deze gebieden te verminderen. Daarin zijn we nog niet geheel geslaagd. Daarom wil de gemeente de komende vier jaar opnieuw specifiek beleid voor deze doelgroep voeren. De positie van de Antillianen in Den Helder moet verbeterd en de overlast moet verminderen. De concept-nota vormt ook de basis voor samenwerking met het rijk en overige Antillianengemeenten.

Veiligheid, werk en preventie zijn de peilers van het nieuwe beleid. In het Veiligheidshuis Den Helder werken verschillende partijen nauw samen om dit te bewerkstelligen. Bijvoorbeeld politie, reclassering, leerplicht, maatschappelijk werk, verslavingszorg en anderen. In de nota staan vier speerpunten:

1. Ondersteuning bij opvoeden en opgroeien. Dit krijgt vooral gestalte in de Kinderhuiskamer en de buitenschoolseplusvoorziening (BSO+) in Nieuw Den Helder. Kinderen krijgen hier extra aandacht en leren vaardigheden die ze nodig hebben op school en in de buurt. Hun moeders worden geholpen met de opvoeding.
2. Vinden en binden van probleemgroepen: straathoekwerkers leggen contact met de doelgroep en brengen ze in contact met de hulpverlening en andere voorzieningen. Doel is te voorkomen dat jongeren en volwassenen door een veelheid aan problemen afglijden naar de criminaliteit.

3. Handhaven en versterken van de rol van het Veiligheidshuis, o.m. door het beschikbaar stellen van extra middelen voor het Riskantproject. Dit project moet recidive onder Antilliaanse veelplegers terugdringen. Hier worden al positieve ervaringen mee geboekt.

4. Samenwerking met de Antilliaanse gemeenschap. Om te weten wat er leeft in de Antilliaanse gemeenschap wil de gemeente we nauw samenwerken met hun vertegenwoordigers in het Antilliaans beraad. Ook Antilliaanse kerkgemeenschappen als New Song en de Parel kunnen een rol spelen als schakel tussen de doelgroep en de reguliere uitvoeringsorganisaties.

Den Helder wil in zijn beleid aansluiten bij de voornemens van het kabinet. Het rijk wil de overlast door Antilliaanse jongeren terugdringen. Door het aanpakken van schooluitval, werkloosheid en criminaliteit en het bevorderen van maatschappelijke participatie. Bovendien vindt het rijk dat de instellingen meer moeten weten over de aanpak van de Antilliaanse probleemjongeren en - gezinnen. Bovendien moeten ze beter samenwerken.

Informatie en reageren
Neem voor meer informatie contact op met mevrouw A. de Ruiter, beleidsmedewerker bij de afdeling OWS, tel. 678424. Ook kunt u daar de nota opvragen. De nota is ook te downloaden op www.denhelder.nl. Wilt u reageren dan kan dat tot uiterlijk 20 april 2010. U kunt uw reactie sturen naar info@denhelder.nlof schriftelijk naar het college van B&W, Postbus 36, 1780 AA Den Helder.