Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Terugblik op afgelopen bestuursperiode met Lucas de Boer en Michel de Visser

Lucas de Boer, portefeuillehouder Wonen, (Buiten)ruimte, Milieu en Verkeer en gebiedsportefeuille Kralingen-West en Kralingse Bos stelt zich voor de volgende periode herkiesbaar.

Wat verwacht u van de gemeenteraadsverkiezingen?

Lucas de Boer: Ik vertrouw erop dat de kiezers, die overigens twee maal mogen stemmen (voor de deelgemeente en het stadsbestuur) in de deelgemeente reageren op wat er de afgelopen jaren is gebeurd en gerealiseerd. Ik reken dan ook op een goede uitslag door de behaalde resultaten van dit bestuur en mijn bijdrage daaraan.

Op welke samenstelling hoopt u?

De PvdA wil samenwerken met alle partijen. Iedereen doet mee! Het moet klikken op inhoud en persoon, want ik wil samenwerken vanuit vertrouwen in elkaar. Uiteraard wil ik graag terugkeren in het dagelijks bestuur, want ik vind het een voorrecht om dit werk te mogen doen en er is nog een boel werk aan de winkel.

Wat zou het beste zijn voor de deelgemeente?

Ik vind het belangrijk dat er nog meer dan in de afgelopen periode gekeken wordt wat iedere wijk het meest nodig heeft. Meer maatwerk per wijk. Bijvoorbeeld in Crooswijk is echt een te hoge inactiviteit en werkloosheid en dat zou ik daar graag als eerstvolgende wijk samen met het stadsbestuur aanpakken. Dat moet snel verbeteren, want dat is nodig voor de wijk en haar bewoners.

Hoe kijkt u terug op de laatste 2,5 jaar?

Ik heb een kortere ambtsperiode gehad dan mijn collega-bestuurders, omdat ik tussentijds ben aangetreden. In die periode is er veel gebeurd en bereikt. Soms kost het wel erg veel tijd om iets te realiseren. Dat kan dan komen door het betrekken van andere samenwerkingspartners of diensten. Ik ben daarin af en toe ongeduldig. Dat is goed, maar ook wel eens lastig voor mezelf en mijn omgeving.

Waar bent u trots op?

Lucas: Op het akkoord over de aanpak van Nieuw-Crooswijk, dat we hebben bereikt met de grootste critici van de herstructurering. Afgesproken is dat voor de volgende fase van het project geen sloopvergunning wordt verleend, voordat de huidige vlakte bebouwd en bewoond is.

Ik vind de ontwikkeling van het Schuttersveld tot hét centrum van Oud- en Nieuw-Crooswijk een belangrijk punt. Het is een wijk met veel stenen, waarin nu een recreatieve zone voor vrijetijdsbesteding ontstaat. De ontwikkeling van het gebied is overigens nog niet afgerond.

Ik ben ook blij dat we samen met de ondernemers in de Lusthofstraat een verbetering tot stand hebben gebracht. De deelgemeente heeft haar nek uitgestoken en de financiering geregeld voor de luifels met de woningcorporatie Woonstad. Hiervoor moest ook stevig met de Welstandscommissie gesproken worden. Dat is gelukt en het werkt.

Zo lang in onzekerheid zijn vreet aan je als het je eigen woning aangaat.

Ik vind het belangrijk voor de bewoners, dat er duidelijkheid is gekomen rondom de toekomst van Jaffa. In het zuidelijke deel van de wijk wordt gesloopt, gevolgd door nieuwbouw en in het noorden worden woningen gerenoveerd. De bewoners weten al vanaf 2005 dat er sloopplannen zijn. Zo lang in onzekerheid zijn vreet aan je als het je eigen woning aangaat. Nu duidelijk is welke woningen gesloopt worden, krijgen de betrokken bewoners een verhuiskostenregeling. Velen zijn hiervan afhankelijk om naar een andere, betere woning te kunnen verhuizen. De nieuwbouw zal grotere, veel gevraagde woningen opleveren met ruimere straten, waar kinderen weer buiten kunnen spelen. Ik verwacht dat sommige bewoners hier terugkeren, en een ander deel op een andere plek in Kralingen een goede woning vindt, met hulp van de woningcorporatie.

Ik beschouw de ontwikkelingen rondom het Kralingse Bos en de Kralingse Plas zeker als een succes. Het Kralingse Bos trekt nu jaarlijks meer bezoekers dan de Efteling en is uitgeroepen tot Beste Buitenruimte van Nederland!. Het bos is trouwens voor 2010 weer genomineerd. We hebben daar nu het succesvolle Luistervinkenfestival en er zijn plannen voor nog meer nieuwe culturele evenementen in en rond het bos. Bovendien wordt de Kralingse Plas in goed overleg met alle watersportverenigingen en gebruikers gesaneerd, waardoor het water deze zomer schoner zal zijn. De oevers en omgeving worden natuurvriendelijker en duurzamer gemaakt.

Wat is minder goed gegaan dan u had gehoopt? Lucas: Wat ik jammer vind in Jaffa, is dat het besluit om de Arentsschool als succesvolle brede school naar het Berkelplein toe uit te breiden uitblijft. Ik pleit ervoor om dit op de agenda voor het volgende bestuur te zetten.

Verder stoort het mij enorm dat het lang duurt voordat de winkelgebieden aan de Crooswijkseweg en de Vlietlaan verbeteren.. Er wordt een supermarkt op de Goudserijweg gevestigd, maar dat duurt erg lang. Daarnaast is er in deze gebieden ook een zeer hardnekkige problematiek met overlastgevende jongeren. Daar moet nu snel verandering in komen.

Toch had ik heel graag gezien dat de herinrichting van de Oudedijk al gestart was en dat de Honingerdijk al veiliger was gemaakt.

Ik heb me hard gemaakt voor het schoon krijgen van de deelgemeente. Er is een enorme stijging behaald op dit vlak en dat steekt ver boven de stedelijke norm uit. Daar ben ik trots op. Wat echter niet verbeterd is, zijn een aantal plekken waar de vervuiling veroorzaakt wordt door een kleine groep bewoners. Helaas blijven er mensen huisvuil verkeerd aanbieden en afval op straat gooien.

De inhaalslag buitenruimte is ook een succes: van 56% slechte wegen in de deelgemeente 4 jaar geleden zijn we naar minder dan 30% gegaan. Toch had ik in deze periode graag gezien dat de herinrichting van de Oudedijk gestart was en dat de Honingerdijk al veiliger was gemaakt. Maar soms kunnen dit soort zaken niet sneller gaan. Bijvoorbeeld: de herinrichting van de Oudedijk kost 12 miljoen euro. Hiervan moet 11 miljoen euro komen van andere partijen. Ik ben als portefeuillehouder buitenruimte 2 jaar bezig geweest om de financiën rond te krijgen bij RET, stadsregio, stadsbestuur en andere partijen. Dan duurt zon project in de opstartfase al heel lang en dat is moeilijk aan de burger uit te leggen. Ik troost me met de gedachte dat het nu toch echt gaat gebeuren en we daar met zn allen vervolgens jarenlang plezier van gaan hebben.

Michel de Visser, portefeuillehouder Welzijn, Sport en Recreatie, Kunst en Cultuur, Publiekszaken, Financiën en Middelen en gebiedsportefeuille Kralingen-Oost, Struisenburg en DWL/De Esch, heeft aangekondigd na de gemeenteraadsverkiezingen de politiek te verlaten en terug te keren naar het bedrijfsleven.

Wat zijn uw plannen? Wat gaat u doen?

Ik verwacht dat rond 1 april 2010 het nieuwe dagelijks bestuur geïnstalleerd is. Ik ben van plan om daarna een eigen onderneming te starten als consultant op het gebied van bedrijfsvoering en organisatie in de (semi)publieke sector. Vóór mijn functie als lid van het dagelijks bestuur heb ik bij een grote organisatie als managementconsultant gewerkt. Ik heb er nu voor gekozen om voor mijzelf te beginnen in dit werkveld.

U bent al 6 jaar lid van het dagelijks bestuur, maar hoe kijkt u terug op de laatste 4 jaar?

Michel de Visser: Ik heb het als zeer positief ervaren. We vormden met elkaar een goed bestuur, dat slagvaardig heeft opgetreden. De portefeuilleverdeling bleek heel goed te zijn, waardoor we veel bereikt hebben in de afgelopen 4 jaar.

Wat zijn uw grootste successen?

Ik vind het een groot succes dat de samenwerking tussen scholen onderling er op is vooruit gegaan. Daarnaast is ook de samenwerking tussen de scholen, welzijn en de deelgemeente in belangrijke mate verbeterd. In Crooswijk heeft dat zelfs geleid tot de publicatie van een boek Samen scholen in een Prachtwijk. In Kralingen is er recentelijk een gezamenlijke studiedag geweest met alle onderwijzers uit de wijk, die onderling elkaars scholen bezochten en ervaringen uitwisselden.

Voor de oudere inwoners hebben we een grote slag gemaakt door het invoeren van het Vraagwijzerloket. Bovendien was onze deelgemeente de eerste in Rotterdam die aan de slag is gegaan met de inrichting van vier woonservicegebieden. In zon gebied werken zorgverleners, woningcorporaties, welzijnsinstellingen en de deelgemeente samen, zodat mensen zo lang mogelijk naar eigen keuze kunnen wonen en leven. Per gebied worden hiervoor de randvoorwaarden gecreëerd. Een eerste voorbeeld daarvan is het project Uit en Thuis in de Esch, hetgeen een activiteitenaanbod op maat is voor ouderen.

De samenwerking tussen de scholen, welzijn en de deelgemeente is in belangrijke mate verbeterd.

Wat ik een succes wil noemen, is het feit dat we ondanks de financiële crisis er toch in geslaagd zijn om de financiën goed op orde te houden en gezonde keuzes hebben gemaakt om financiële tekorten in de toekomst te voorkomen. Er moest 1 miljoen worden bezuinigd in de deelgemeente, doordat de gemeente Rotterdam een bezuiniging had aangekondigd op sociaal gebied. Dat hebben we in de deelgemeente ook moeten doen. Naar mijn mening hebben we hierin de goede keuzes gemaakt.

Wat is minder goed gelopen dan u had gehoopt?

Wat ik erg jammer vond in de afgelopen 4 jaar, is dat het gemeentebestuur van Rotterdam te weinig ruimte heeft gegeven om het werk optimaal te doen. Wij hebben als leden van het dagelijks bestuur verstand van de zaken, die in onze eigen wijken spelen. Ik vind dat we te weinig vertrouwen van het gemeentebestuur hebben gekregen. Ik denk dat het zal schelen als het college van BenW zich beperkt tot haar eigen bevoegdheden en zou inzien dat het bestuur van de deelgemeente als een zelfstandige bestuurslaag gekozen is door de lokale bevolking. En dat het geen uitvoerend orgaan is van BenW.

De deelgemeente is een zelfstandige bestuurslaag gekozen door de lokale bevolking.

Hoe hebt u de samenwerking tussen de leden van het dagelijks bestuur ervaren?

Michel: We hebben goed samengewerkt en elkaar voldoende ruimte gegeven. Daardoor hebben we veel gerealiseerd. Ik bedoel, we worden door de verkiezing bij elkaar gezet en dan moet je het met elkaar gaan regelen. Het is dan bijzonder prettig als het onderling goed klikt.

Bij sommige projecten, waar twee leden van het dagelijks bestuur vanuit hun portefeuille betrokken zijn, is het prettig om elkaar te helpen en samen een probleem op te lossen. Bijvoorbeeld de verplaatsing van de Leonidas Hockeyclub. Die raakt de portefeuille van Lucas de Boer, maar ook die van mij. Ik merk dat we ieder vanuit onze eigen expertise ernaar kijken en zo goede besluiten kunnen nemen. Maar vooral door er met zijn tweeën aan te trekken, kunnen we extra krachten genereren en gewicht in de schaal leggen. Daardoor boek je meer resultaten!