Gemeente Coevorden

jaren

Ruimte om te kiezen neemt af in de komende jaren

dinsdag 23 februari 2010

Eigenlijk zou je dit bericht als een bericht met goed nieuws en slecht nieuws op kunnen vatten. Het goede nieuws is dat het project Ruimte om te Kiezen II van de gemeente Coevorden binnen de gestelde termijn is afgerond en dat dit programma ook nog eens de beoogde bezuinigingen heeft opgeleverd. Dit project is opgesteld om vanwege de economische recessie financiële tegenvallers op te kunnen vangen. En het zou nog beter nieuws zijn als de financiële omstandigheden (denk aan algemene uitkering vanuit het gemeentefonds) hetzelfde zouden blijven. Dat zou namelijk betekenen dat ook voor 2012 en 2013 een sluitende begroting goed te realiseren zou zijn. Het slechte nieuws is echter dat de gemeente Coevorden wordt geconfronteerd met nieuwe verdergaande bezuinigingen vanuit het Rijk, waarin de verwachting is dat landelijk EUR35 miljard aan bezuinigingsvoorstellen over het land worden uitgerold. Dit heeft zeker gevolgen voor de gemeente Coevorden.

Een brief met een uitleg over de hierboven geschetste situatie is vandaag namens het college verzonden naar de gemeenteraadsleden. De bezuinigingsontwikkelingen zijn namelijk van dien aard dat het college met zorg de noodzaak van een adequate reactie met de raad wil delen. Eenvoudig uitgelegd is het volgende aan de hand: de totale begroting van de gemeente Coevorden bedraagt EUR80 miljoen op jaarbasis. Ongeveer 70% daarvan bestaat uit uitgaven voortvloeiend uit wettelijke verplichtingen. Met andere woorden: uitvoerende werkzaamheden die je als gemeente moet doen. Denk aan het verstrekken van uitkeringen, het uitvoeren van de sociale werkvoorziening, het uitvoeren van de WMO, wegbeheer, enz. De overige 30% is wat men beleidsvrije ruimte noemt. Hierin kan het college, uiteraard gecontroleerd en geaccordeerd door de gemeenteraad, zelf bepalen waaraan zij extra gelden wil gaan besteden. Denk aan centrumplannen, ontwikkeling van platteland, subsidies voor het verenigingsleven, enz. De bezuinigingen die het Rijk de gemeenten in Nederland op gaat leggen betreffen vooral deze vrije ruimte. Eenvoudig gezegd: de ruimte die er was om te kiezen wordt substantieel minder. Voor Coevorden gaat het dan om 25% minder vrije bestedingsruimte per jaar.

Het college trekt uit deze ontwikkelingen de volgende conclusies: -Coevorden verkeert in een financieel complexe en precaire situatie. -De huidige plannen en ambities staan in geen verhouding tot de toekomstige financiële mogelijkheden.
-Het huidige voorzieningenniveau is niet houdbaar.

Deze ontwikkelingen hebben dan ook gevolgen voor het uitbrengen van de perspectiefnota. Omdat, mede door de val van het kabinet, onduidelijk is welke tijdlijn op rijksniveau geldt, overweegt het college de perspectiefnota pas in het najaar van 2010 te brengen.