Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

GEZONDHEIDSFONDSEN DOEN APPÈL OP SAMENLEVING EN POLITIEK NA VAL KABINET

Bussum, 23 februari 2010 - Met de val van het Kabinet is de kans levensgroot dat een besluit over een belangrijk dossier als orgaandonatie wederom wordt uitgesteld. De Nierstichting, Hartstichting, Maag Lever Darm Stichting en Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting vrezen dat door de kabinetscrisis de discussie over het systeem van Actieve Donorregistratie op de lange baan wordt geschoven. In een verklaring roepen zij burgers op niet lijdzaam te wachten op een besluit van de politiek, maar zelf in actie te komen en zich als donor te registreren via www.jaofnee.nl. In de tussentijd gaan de fondsen - in de aanloop naar de verkiezingen - er alles aan doen om bij politieke partijen de noodzaak van invoering van het ADR-systeem opnieuw te bepleiten.

Een dag voor de val het kabinet stond het ADR nog op de politieke agenda. Tijdens een spoeddebat dienden SP en Groen Links een motie in om het ADR-systeem in te voeren. Voor de Nierstichting was dit aanleiding minister Klink van Volksgezondheid op te roepen het eerder ingenomen kabinetsstandpunt opnieuw in overweging te nemen en het ADR-systeem in zijn toegezegde brief aan de Kamer als serieus alternatief mee te nemen. Door de politieke crisis vrezen de Nierstichting en andere betrokken gezondheidsfondsen dat een structurele oplossing voor het grote tekort aan orgaandonoren opnieuw vooruit wordt geschoven.

Zeg nu 'Ja' tegen het donorschap
Nu de politiek wederom het besluit voor zich uitschuift, roepen de Nierstichting, Hartstichting, Maag Lever Darm Stichting en Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting alle Nederlanders op - die nog geen donor zijn - zich nu te registreren. Van de 12 miljoen Nederlanders boven de 16 jaar hebben ruim 7 miljoen mensen hun keuze nog niet in het Donorregister geregistreerd. Onderzoek wijst uit dat ruim een derde van hen wel orgaandonor zou willen zijn. Dat zijn ruim 3 miljoen mensen. "Mensen die bereid zijn 'Ja' te zeggen, maar die dit om allerlei redenen nog niet hebben gedaan", aldus Paul Beerkens, algemeen directeur van de Nierstichting. "Juist nu is daadkracht van burgers nodig, nu het de politiek aan daadkracht ontbreekt. Vandaar dat wij iedere burger oproepen nu volmondig 'Ja' te zeggen tegen het donorschap. Dan kunnen we misschien een toekomst bieden aan al die mensen die al jaren op een donororgaan wachten."

Draagvlak voor ADR
Hoe de politieke arena zich nu gaat ontwikkelen, is nog onduidelijk. Een ding is zeker: de Nierstichting, Hartstichting, Maag Lever Darm Stichting, Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting en andere gezondheidsfondsen gaan er alles aan doen om de verschillende politieke partijen - voorafgaand aan de verkiezingen - te overtuigen van de noodzaak van invoering van het ADR-systeem. Een systeem dat door steeds meer burgers, organisaties en gezondheidsfondsen wordt omarmd.

ADR maakt een einde aan de vrijblijvendheid en biedt nabestaanden en artsen meer houvast. Aan elke Nederlander van 18 jaar en ouder, die nog niet in het Donorregister zijn keuze heeft laten vastleggen, wordt opnieuw gevraagd of hij/zij wel of niet orgaandonor wil zijn. Mensen die niet reageren op een herhaaldelijke oproep worden als donor geregistreerd en krijgen daarvan bericht. Wijziging van de keuze is daarna altijd nog mogelijk.


- EINDE PERSBERICHT -