Gemeente Rotterdam

23 februari 2010

Uitspraak rechtszaak Stadskantoor steun in de rug voor ambities Rotterdam

Nieuw architectuurbeleid stimuleert kwaliteit en talent

Het versterken van Rotterdam als toonaangevende architectuurstad, zodat de stad nog aantrekkelijker wordt voor inwoners en bezoekers. Dit is de inzet van de nota 'Architectuur en Rotterdam' die het college van B&W heeft vastgesteld. De gemeente wil opdrachtgevers en ontwerpers in de stad stimuleren tot excellente architectuur die optimaal aansluit bij de geschiedenis én toekomst van haar omgeving. In de nota beschrijft de gemeente haar visie op goed opdrachtgeverschap voor architectuur, gericht is een aantrekkelijke en economisch sterke stad, en op het stimuleren van ontwerptalent in Rotterdam. Het college stelde tegelijk met de architectuurnota ook het nieuwe hoogbouwbeleid voor de binnenstad vast. Wethouder Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening): "Iedereen die iets bouwt in Rotterdam moet zich afvragen wat zijn of haar project toevoegt aan de stad en haar directe omgeving."

Goed opdrachtgeverschap en stimuleren van talent

De gemeente zou graag zien dat er onderzoek, inhoudelijke debat of gesprek met de omgeving plaatsvindt voorafgaand aan nieuwe bouwprojecten, zodat projecten de stad en de directe omgeving optimaal versterken. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de (cultuur)historie van het gebied en ruimtelijke en programmatische samenhang met de omgeving. Daarnaast moeten alle bouwwerken duurzaam en toekomstgericht worden ontworpen. Een belangrijke pijler van het architectuurbeleid is het behouden en stimuleren van ontwerptalent in Rotterdam. De gemeente wil graag dat opdrachtgevers, zijzelf voorop, investeren in de juiste architect voor de juiste opdracht en met hun selectiewijze meer kansen bieden aan meerdere architecten. Ook wil de gemeente architecten meer betrekken bij de invulling en uitvoering van het architectuurbeleid. Wethouder Karakus: "Dit architectuurbeleid moet het startpunt zijn van een discussie die leidt tot goede afspraken met opdrachtgevers en ontwerpers van architectuur. Ik zou daarom graag zien dat er een architectenplatform ontstaat dat zich samen met de gemeente hard maakt voor Rotterdam als toonaangevende architectuurstad."

Uitspraak rechtszaak Stadskantoor geeft ruimte aan hoogstaande kwaliteit

De bekendmaking van het nieuwe architectuurbeleid volgt kort op de uitspraak van de rechter in het kort geding over de architectenselectie van het Stadskantoor. Die oordeelde dat de gemeente op een juiste manier heeft gehandeld bij haar procedure die leidde tot Office for Metropolitan Architecture (OMA). De gemeente Rotterdam vroeg een beoordelingscommissie om een ontwerp voor te dragen op basis van een kwalitatief oordeel. Volgens wethouder Karakus is het Stadskantoor hiermee een voorbeeld voor andere architectuuropgaven. "Als gemeente willen we dat opdrachtgevers kiezen voor kwalitatief hoogstaande architectuur. Dit kan niet alleen op basis van een wiskundige formule, maar vraagt om visie en durf. De uitspraak van de rechter is daarom een enorme steun in de rug voor het architectuurbeleid in Rotterdam." Volgens Karakus bevestigt de uitspraak daarnaast dat de gemeente haar opdrachtgeverschap goed invult. Rechter Geerdes oordeelde dat er geen sprake was van een onjuiste beoordelin g of misbruik van bevoegdheid, en dat de commissie haar integrale oordeel op transparante wijze heeft gegeven.

Hoogbouwbeleid zet in op 'City Lounge'

De binnenstad van Rotterdam maakt een complete verandering door, naar een plek waar wonen, werken en vrije tijd samen komen. In navolging van het Binnenstadsplan dat inzet op deze 'City Lounge', is nu ook het hoogbouwbeleid van de binnenstad herzien. Deze geeft het kader aan van alle hoogbouw in de binnenstad vanaf 70 meter. Een belangrijk onderdeel van het beleid is dat bij alle hoogbouw de eerste verdiepingen een bijdrage moeten leveren aan een dynamisch en aantrekkelijk straatbeeld.



Gemeente Rotterdam