NEN


Wie voorop wil lopen, voldoet aan normen

maandag 22 februari 2010, 16:33

Om verwarring te voorkomen heeft de Europese Commissie besloten dat de oude norm voor machineveiligheid, NEN-EN 954-1, nog tot 31 december 2011 van kracht blijft. Dit betekent echter niet dat de industriële installateursnu weer even opgelucht kunnen ademhalen. Want de nieuwe Europese Machinerichtlijn met bijbehorende nieuwe normen is eind afgelopen jaar eveneens gewoon van kracht geworden.

Daardoor mag de oude norm in lang niet alle gevallen meer zomaar worden toegepast, ook al is zijn geldigheidsduur verlengd. Bovendien zouden zij die actief zijn in de industriële installatiemarkt zich al veel eerder in deze complexe materie moeten hebben verdiept. Tenminste, wanneer ze willen blijven werken voor opdracht gevers in de toptechnologie.

Verrijkt uranium
Opdrachtgevers in de toptechnologie, zoals Enrichment Technolgy in Almelo, accepteren de oude norm echter niet meer. In ieder geval niet wanneer het gaat om de veiligheidscircuits in digitale machinebesturingen. Enrichment Technology ontwikkelt en bouwt machines en apparatuur voor de
verrijking van uranium, de brandstof voor kerncentrales. De groter wordende vraag naar verrijkt uranium betekent een stevige impuls voor de elektro- en besturingstechnische toeleveranciers van het bedrijf. Maar daaraan worden hoge eisen gesteld. Veiligheid, kwaliteit, betrouwbaarheid en continuïteit staan bij de ontwikkeling en productie bij het bedrijf voorop, gezien de risico's die de verrijking van uranium met zich meebrengt.

Digitale besturingen
Gezien het wereldwijde werkveld van Enrichment Technology en de toptechnologie die wordt toegepast, is de nieuwe Europese Machinerichtlijn voor dit bedrijf feitelijk een vooruitgang. NEN-EN 954 was 'slechts' een Europese norm en door veroudering was de norm niet toe te passen op de jongste digitale besturings- en beveiligingstechnieken. Onder de nieuwe Machinerichtlijn zijn door de Europese Commissie de nieuwe normen NEN-EN-ISO 13849-1 met zijn Performance Level (PL), en de NEN-EN-IEC 62061 met zijn Safety Integrity Level (SIL) Europees geharmoniseerd. Wereldwijde normen, die zich ook uitstrekken over de programmeerbare veiligheidscircuits.

Lees hier meer over in het tweede nummer van Mag1010 van 2010 of kijk op www.Mag1010.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN-ISO 13849-1:2008/C1:2009 en (Norm) NEN-EN-ISO 9241-151:2008 en (Norm) NEN Elektromail (Publicatie)