Raad van State


dinsdag 23 februari 2010
Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Katwijk heeft verleend voor het voormalige marinevliegkamp Valkenburg. De vrijstelling maakt het mogelijk een deel van de gebouwen op het vliegkamp te gebruiken voor huisvesting. Woonstichting KBV uit Katwijk had graag gewild dat de vrijstelling ook detailhandel en horeca mogelijk had gemaakt. Daarom diende de stichting eerder beroep in bij de rechtbank in Den Haag. Die oordeelde in augustus 2009 dat het beroep van de stichting niet-ontvankelijk was. Volgens de rechtbank heeft de stichting geen rechtstreeks belang bij de vrijstelling, omdat zij niet de eigenaar is van de gebouwen op het vliegkamp. De stichting heeft alleen een overeenkomst met de eigenaar en dat is volgens de rechtbank niet voldoende om als belanghebbende bij de vrijstelling te worden aangemerkt. De stichting bestrijdt dit en komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zitting zal alleen gaan over de vraag of de rechtbank het beroep van de stichting terecht niet-ontvankelijk heeft verklaard. (zaaknummer 200907360/1)
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan 'Trade Parc Westland Mars' van de gemeente Westland. Het bestemmingsplan maakt de verdere ontwikkeling van het 'Trade Parc Westland' mogelijk door het met ruim 24 hectare uit te breiden. Een groot gedeelte van de gronden is nu nog als agrarisch gebied in gebruik. Twee inwoners uit Naaldwijk zijn het niet eens met het plan en komen daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In het nieuwe plan zal hun woning plaats moeten maken voor een benzinestation en dat willen zij niet. Volgens hen is er een goede alternatieve locatie denkbaar voor het benzinestation zodat hun woning behouden kan blijven. (zaaknummer 200901680/1)
Zitting over de vrijstelling en de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Capelle aan den IJssel heeft verleend voor de uitbreiding van de bestaande Moordrechtflat met ruim 130 woningen en 2600 m2 bedrijfsruimte. De Moordrechtflat staat aan de Vincent van Goghrade, de Johan Jongkindrade en de Willem Mariskade, in de buurt van het NS station Capelle Schollevaar. Een inwoner uit Capelle aan den IJssel is het niet eens met het bouwplan en kwam daartegen eerder in beroep bij de rechtbank in Rotterdam. Hij vreest dat door het bouwplan voetpaden zullen verdwijnen, waardoor de verkeersveiligheid in de wijk verslechtert. Ook zouden er te veel woningen worden gebouwd en zou niet worden voldaan aan de regels voor luchtkwaliteit. Verder worden er te weinig parkeerplaatsen aangelegd, aldus de man. Ten slotte vreest hij voor de leefbaarheid in de wijk. De rechtbank oordeelde in juni 2009 dat het gemeentebestuur niet bevoegd was om vrijstelling te verlenen voor het bouwplan. De andere bezwaren van de man konden volgens de rechtbank niet slagen. Daar is hij het niet mee eens en daarom komt hij tegen de uitspraak in hoger (zaaknummer 200905104/1)
11.00 uur
Zitting over de milieuvergunning die de intergemeentelijke milieudienst Nuth-Beek-Stein heeft verleend voor het vliegen met gemotoriseerde modelvliegtuigen op een terrein aan de Baarsgrubbenweg in Nuth. De vergunning is verleend aan de modelvliegclub Thermiek '58. Diverse omwonenden zijn het niet eens met de vergunning en komen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen voor geluidsoverlast van de modelvliegtuigen. Verder betwijfelen zij of hun veiligheid kan worden gegarandeerd en vinden zij dat de natuur in de omgeving wordt aangetast door de aanleg van het terrein. (zaaknummer 200903439/1)
wethouders van Den Bosch om een vergunning te verlenen aan een vishandel. Het gaat om een vergunning om een standplaats in te nemen op de Markt. Het gemeentebestuur heeft de vergunning geweigerd, omdat de vergunning is aangevraagd voor een locatie waar het bedrijf de zichtlijn naar het stadhuis zou belemmeren. Dat zou in strijd zijn met de gemeentelijke regels. Het bedrijf is het hier niet mee eens en komt tegen de weigering in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens het bedrijf zijn er meerdere marktkramen op de Markt die de zichtlijnen naar het stadhuis belemmeren en is dat dus geen reden om de vergunning te weigeren. De rechtbank in Den Bosch verklaarde in juli 2009 een eerder beroep het bedrijf ongegrond. (zaaknummer 200907071/1)
11.45 uur
Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam heeft verleend voor een parkeergarage aan de Europaboulevard. De parkeergarage wordt gebouwd voor de bezoekers van een musicaltheater en een hotel in het gebied 'Kop Zuidas'. De bewonersvereniging van de 'Mirandabuurt' is het hier niet mee eens. Zij vindt dat er geen goed inzicht bestaat in de te verwachten verkeersbelasting op de Europaboulevard door de hoeveelheid bouwplannen voor dit gebied. Ook had het gemeentebestuur beter onderzoek moeten doen naar de luchtkwaliteit, aldus de bewonersvereniging. De rechtbank in Amsterdam oordeelde in juni 2009 dat het gemeentebestuur de bouwvergunning voor de parkeergarage beter had moeten motiveren. Volgens de rechtbank is namelijk niet zeker dat het musicaltheater, waarvoor de parkeergarage wordt gebouwd, er definitief zal komen. Het gemeentebestuur is het niet een met deze uitspraak en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200905126/1)

13.30 uur

Zitting over het besluit van het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois van de gemeente Rotterdam, waarbij aan een vrouw uit Rotterdam te kennen is gegeven dat de kosten van bestuursdwang op haar zullen worden verhaald. Het dagelijks bestuur heeft namelijk in maart 2007 een illegale hennepkwekerij aan de De Buijserlaan in Rotterdam direct ontmanteld om brandgevaar te voorkomen. Volgens het dagelijks bestuur is de vrouw eigenaar van het pand en daarom verantwoordelijk voor het deugdelijk gebruik van het pand én voor de kosten van het ontmantelen van de hennepkwekerij. De vrouw is het hier niet mee eens. Volgens haar zijn ook het woningverhuurbedrijf dat zij heeft ingeschakeld én de huurder medeverantwoordelijk. De rechtbank in Rotterdam oordeelde in april 2009 dat het dagelijks bestuur had moeten onderzoeken of de kosten niet ook konden worden verhaald op de vrouw, het bedrijf én de huurder. Het dagelijks bestuur is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens het dagelijks bestuur is het aan het bestuur om te beoordelen wie zij aanspreekt om de kosten te verhalen bij bestuursdwang. (zaaknummer 200904180/1)