FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)


PERSBERICHT van het FAVV

Wijziging van de wetgeving betreffende de bestrijding van brucellose en leucose

22/02/2010

De bestrijding van runderbrucellose werd opgestart in 1964 en de bestrijding van runderleucose in 1991. België werd door de Europese Commissie officieel-vrij verklaard voor runderleucose in 1999 en voor runderbrucellose in 2003. Door het behoud van deze officieel-vrije status gedurende meer dan 5 jaar kan het bewakingsprogramma voor het aantonen van `vrijheid van ziekte' voor beide dierenziekten verder afgebouwd worden. Het aantal laboratoriumonderzoeken voor brucellose en leucose kan hierdoor sterk worden verminderd. De vermindering geeft het Voedselagentschap de mogelijkheid om het dierengezondheidsbeleid te heroriënteren. De bewaking voor beide ziekten wordt in het nieuwe sanitaire beleid toegespitst op bepaalde risicogroepen in plaats van het vroegere, meer systematische onderzoek.

Voor de uitvoering van het nieuwe bewakingsprogramma werd de bestaande wetgeving voor brucellose en leucose aangepast. Dit wijzigingsbesluit is gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 19 februari 2010 en treedt direct in werking. Het nieuwe programma voorziet dat:


1. vanaf 19 februari 2010, moet het onderzoek bij aankoop voor brucellose en leucose bij runderen niet meer worden uitgevoerd. Het aankooponderzoek voor beide ziekten blijft echter wel verplicht voor dieren afkomstig van of geboren in lidstaten van de EU die niet `officieel brucellose- of leucose-vrij' zijn (1) of bij iedere invoer uit derde landen van buiten de EU;
2. er bij runderen, schapen en geiten een diepgaand onderzoek bij verwerpingen wordt uitgevoerd. Dit onderzoek moet toelaten een nauwkeurig beeld te krijgen van dierenziekten die verantwoordelijk zijn voor verwerpingen in de Belgische veestapel;
3. er gedurende de winterperiode op een aantal bedrijven steekproefsgewijs een uitgebreid laboratoriumonderzoek wordt uitgevoerd voor een aantal dierenziekten. Dit onderzoek zal toelaten de prevalentie van deze dierenziekten in België exact te bepalen.

In het kader van het nieuwe gezondheidsbeleid financiert het Voedselagentschap verder een team van expert-dierenartsen voor de wetenschappelijke en technische ondersteuning van de praktijkdierenartsen en de veehouders op het terrein.

(1) Bulgarije Cyprus, Estland, Spanje, Griekenland, Hongarije, Italië, Litouwen, Letland, Malta, Pollen, Portugal, Roemenië, Verenigd Koninkrijk (enkel Noord-Ierland)