Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 23 februari 2010

Kenmerk 054

Amsterdamse regio blijft in trek bij internationale bedrijven

Ieder jaar presenteert de Amsterdamse regio haar jaarcijfers over de vestiging van buitenlandse bedrijven. In 2009 hebben 105 nieuwe internationale bedrijven zich in de Amsterdamse regio gevestigd, ondanks de kredietcrisis. Dit leverde 1255 nieuwe arbeidsplaatsen op. Dat is aanmerkelijk meer dan in 2008: toen vestigden zich 105 nieuwe bedrijven met 750 arbeidsplaatsen. De verwachting is dat de 1255 arbeidsplaatsen de komende 3 jaar uitgroeien naar 2118. In 2009 zijn er ook middels consolidatie 8 substantiële uitbreidingen geweest bij bestaande internationale vestigingen die samen 748 nieuwe arbeidsplaatsen opleverden. Inmiddels voorziet het internationale bedrijfsleven in ruim 17% van de directe werkgelegenheid in de regio Amsterdam.

Amsterdam inbusiness, het samenwerkingsverband op het gebied van internationale marketing en acquisitie van de diensten Economische Zaken van de gemeente Amsterdam, Amstelveen, Almere en de Haarlemmermeer was in 2009 leidend bij ruim 50% van de vestigingen van nieuwe internationale bedrijven. De meeste nieuwe bedrijven die zich in 2009 in de Amsterdamse regio vestigden komen ­ net als in 2008 ­ uit de ICT-branche (26). Andere grote sectoren zijn de financiële en zakelijke dienstverlening (17) en de creatieve industrie (10). Deze drie branches zijn ook de clusters waar amsterdam inbusiness zich in haar acquisitie op richt. Van de 105 nieuwe buitenlandse bedrijven zijn er achttien een Europees hoofdkantoor. Verder laat de Aziatische markt een flinke groei zien: in 2009 vestigden 37 Aziatische bedrijven zich in de Amsterdamse Metropoolregio ten opzichte van 31 in 2008. Er kwamen 33 bedrijven uit Noord-Amerika en 35 uit Europa. De grootste investering in 2009 is gedaan door Bombardier, dat op Amsterdam Airport Schiphol een onderhoudscentrum voor business jets aan het opbouwen is.

Er zijn op dit moment 1900 internationale bedrijven gevestigd in de Amsterdamse regio, samen goed voor meer dan 139.000 directe arbeidsplaatsen. Dat is ruim 17% van de directe werkgelegenheid in de regio.

Onderzoek wijst uit dat iedere arbeidsplaats bij nieuwe internationale bedrijven tenminste één indirecte arbeidsplaats in de dienstverlenende sector en bij toeleveranciers genereert.

Pb-054

Meer informatie:
Saïda Ahyad, Bestuursvoorlichting, 020 552 2208 Hilde van de Meer, amsterdam inbusiness, 06 5122 7465

.




februari 2010 Gemeente Amsterdam
Kenmerk Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

Bijlage:
Bijdrage amsterdam inbusiness
Amsterdam inbusiness, het samenwerkingsverband op het gebied van internationale marketing en acquisitie van de diensten Economische Zaken van de gemeenten Amsterdam, Almere, Amstelveen en Haarlemmermeer, was in 2009 intensief betrokken bij meer dan de helft van de vestigingen van nieuwe internationale bedrijven. Wanneer een bedrijf overweegt zich te vestigen in Europa wordt het bedrijf uitgenodigd, geïnformeerd over de vele voordelen van vestiging in de Amsterdamse Metropoolregio en geïntroduceerd aan een breed en professioneel netwerk van dienstverleners en collega- bedrijven. Ieder bedrijf krijgt persoonlijke begeleiding van een specialist van amsterdam inbusiness. Dit is vaak doorslaggevend in de keuze voor de Metropoolregio Amsterdam. In 2009 zijn er 69 van deze zogeheten fact finding trips georganiseerd door amsterdam inbusiness.

Om blijvend de concurrentie aan te kunnen met de andere Europese regio's investeren de betrokken gemeenten in het vestigingsklimaat van de Amsterdamse regio. Een onderscheidend vestigingsklimaat is hoofdvoorwaarde om internationale bedrijven aan te trekken en te behouden. Daarvoor is blijvende aandacht voor bereikbaarheid, leefklimaat, internationaal onderwijs, expatdienstverlening, arbeidsmarkt, kennis en innovatie, vastgoed, ICT-voorzieningen, regeldrukvermindering en een onderscheidend belastingklimaat. Voor het gevestigde internationale bedrijfsleven is het Investor Development programma opgezet, gericht op het oplossen van knelpunten en het faciliteren van uitbreidingen.

Amsterdam inbusiness werkt in de acquisitie direct samen met haar partners in de regio, zoals Amsterdam Airport Area, de Amsterdamse Innovatie Motor en de Netherlands Foreign Investment Agency. Ook wordt intensief samengewerkt met het Expatcenter, een succesvol resultaat van Amsterdam Topstad, dat op 10 februari jl. haar dienstverlening ­ een `one stop shop' voor kennismigranten in Amsterdam en Amstelveen ­ heeft uitgebreid naar de gemeenten Almere en Haarlemmermeer. Inmiddels hebben ruim 800 bedrijven het Expatcenter gevonden en zo'n 4000 expats van de diensten gebruik gemaakt.