FNV

: FNV Bureau Beroepsziekten wint in 'grasmonster-affaire'

Het gerechtshof in Arnhem heeft de Keuringsdienst voor Zaaizaad en Pootgoed (NAK) in Emmeloord veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan drie werkneemsters. Zij waren met de hulp van FNV Bureau Beroepsziekten naar de rechter gestapt, omdat zij arbeidsongeschikt waren geworden door concentratie- en geheugenklachten, chronische vermoeidheid en gewrichtsaandoeningen. De klachten werden veroorzaakt door vrijkomend stof bij de verwerking van grasmonsters. Deze stof bevatte giftige schimmels die het zenuwstelsel kunnen aantasten.

De eerste klachten van de werknemers deden zich voor rond de verhuizing van het laboratorium van Ede naar Emmeloord in 1998. Daardoor was in de oude vestiging de afzuiging geruime tijd afgekoppeld. En in de nieuwe behuizing was sprake van een ondeugdelijke aansluiting. Ook werkten de droogkasten niet optimaal waardoor de schimmels (endotoxinen) in de graspollen zich sterk vermenigvuldigden. Het leidde tot 5000 keer de door de Gezondheidsraad geadviseerde concentratie.

In 1999 meldden de uitgevallen werkneemsters zich bij Bureau Beroepsziekten van de FNV dat naar de kantonrechter stapte. Aanvankelijk stelde die de werkneemsters in het ongelijk. Maar in hoger beroep stelde het gerechtshof de nalatigheid van het NAK vast en veroordeelde de keuringsdienst tot betaling van een voorschot aan de drie werkneemsters van in totaal 40.000 euro. De definitieve schade moet nog worden vastgesteld. Inmiddels is het NAK ook in cassatie gegaan bij de Hoge Raad.

Directeur Marian Schaapman van Bureau Beroepsziekten FNV: "Wat te denken geeft is de lange looptijd van deze zaak, nu al 11 jaar. Chapeau voor het doorzettingsvermogen van deze vrouwen. Zij hebben niet alleen voor hun eigen recht gevochten, maar met hun zaak ook de achtergebleven werknemers in het bedrijf een dienst bewezen. Al tijdens de rechtszaak heeft het NAK het productieproces een stuk veiliger heeft gemaakt, waardoor de blootstelling aan het schadelijke stof nu aanzienlijk is gereduceerd."

Volgens Schaapman heeft Bureau Beroepsziekten precies datgene bereikt waarvoor het is opgericht: financiële compensatie van de slachtoffers én preventie van soortgelijke gevallen in de toekomst door verbetering van de arbeidsomstandigheden. "Gelukkig vergt niet iedere procedure die wij als FNV Bureau Beroepsziekten voeren zoveel tijd, maar gemiddeld toch nog altijd zo'n zes a zeven jaar."