Verbod op zes exotische waterplanten


Veertien riskante soorten blijven in de handel

DEN HAAG, 20100222 -- Eind februari wordt het convenant invasieve waterplanten getekend. Zes soorten waterplanten mogen vanaf 1 januari 2011 niet meer in Nederland gekweekt of verhandeld worden vanwege de risico's voor natuur, recreatie en veiligheid. Het lijkt een krachtdadig besluit, maar bij nadere beschouwing is het opnieuw een voorbeeld van de halfzachte aanpak van het exotenprobleem.

Na ruim drie jaar onderhandelen wordt er eind van deze maand een convenant gesloten over exotische waterplanten. Indien de planten (die bestemd zijn voor in het aquarium of de vijver) terechtkomen in sloten, vaarten of andere wateren, kunnen ze enorm gaan groeien. Het water wordt dan overwoekerd, wat schadelijk is voor de natuur, de recreatie en de veiligheid (vanwege belemmering van de afvoer van het water). Op 1 januari 2011 wordt de import en handel van de volgende soorten verboden:
* Grote waternavel (Hydrocotyle ranunculoides),
* Watercrassula (Crassula helmsii),
* Hydrilla (Hydrilla verticilata),
* Parelvederkruid (Myriophyllum aquaticum),
* Waterteunisbloem (Ludwigia grandiflora) en
* de Kleine Waterteunisbloem (Ludwigia peploides).

Allereerst is het heel opmerkelijk dat de Grote waternavel in de lijst van te verbieden planten staat, want invoer, handel en bezit van deze soort is al jaren verboden op basis van de Flora- en faunawet. Voor deze soort heeft het convenant dus geen enkele toegevoegde waarde.
Daarnaast is met het verbod op deze zes soorten het probleem van de invasieve exotische waterplanten absoluut niet opgelost, als men zich realiseert dat de Plantenziektenkundige Dienst onlangs een lijst met 20 riskante invasieve waterplanten heeft opgesteld (zie www.minlnv.nl). Naast bovengenoemde planten betreft het de volgende 14 soorten:
* Breed pijlkruid (Sagittaria latifolia),
* Egeria (Egeria densa),
* Gele maskerbloem (Mimulus guttatus),
* Grote kroosvaren (Azolla filiculoides),
* Grote vlotvaren (Salvinia molesta),
* Moerashyacinth (Pontederia cordata),
* Moeraslantaarn (Lysichiton americanus),
* Ongelijkbladig vederkruid (Myriophyllum heterophyllum),
* Smal Kroos (Landoltia punctata),
* Smalle waterpest (Elodea nuttallii),
* Verspreidbladige waterpest (Lagarosiphon major),
* Waterhyacinth (Eichhornia crassipes),
* Watersla (Pistia stratiotes) en
* Waterwaaier (Cabomba caroliniana).

Deze soorten zullen dus allemaal niet onder het verbod gaan vallen, terwijl bijvoorbeeld Waterwaaier (ook wel Cabomba genoemd) nu al grote problemen oplevert in de Loosdrechtse Plassen.
Om voor de aanpak van deze soorten toch ook maar iets te doen, start het ministerie van LNV dit voorjaar met de voorlichtingscampagne `Geen exoot in de sloot'. De campagne moet de consument wijzen op de gevolgen als zij waterplanten in de sloot gooien in plaats van in de prullenbak.
Het ministerie zou wel erg naïef zijn als ze zou denken dat met zo'n campagne wordt voorkomen dat de 14 riskante soorten, die gewoon in de handel blijven, op enig moment in de sloot terechtkomen en gaan woekeren. Zelfs de tuincentra die de waterplanten verkopen geloven er niet in, getuige een bericht op Nieuwslog.nl.

Na de halfslachtige aanpak van de exotische eekhoorns, waarbij slechts drie van de tien riskante soorten worden verboden (zie Nieuwslog.nl), laat het ministerie van LNV opnieuw zien dat het meer waarde hecht aan de belangen van de handel dan aan de belangen van bijvoorbeeld natuur, recreatie en veiligheid. Van een adequate en effectieve oplossing van het probleem is weer geen sprake; het blijft dweilen met de kraan open.

platform Stop invasieve exoten





ingezonden persbericht