Gemeente Den Haag

22 februari 2010

Gemeentelijke woonlasten dalen met 4,8 procent

Vanaf eind februari valt bij Haagse huishoudens de jaarlijkse 'woonlastennota' weer op de deurmat. Dit jaar dalen de woonlasten voor Hagenaars met gemiddeld 4,8 procent. Den Haag blijft ook dit jaar weer de goedkoopste grote gemeente in de regio.

Een gemiddeld Haags huishouden gaat in 2010 gemiddeld 4,8 procent minder betalen aan gemeentelijke belastingen dan in 2009. Dat komt onder andere doordat de gemeente in 2010 twee miljoen euro heeft ingezet om het OZB-tarief te verlagen. Verder is het verwerken van huishoudelijk afval goedkoper geworden als gevolg van een nieuwe aanbesteding. De afvalstoffenheffing is daardoor met 9 procent gedaald. Per saldo zal een gemiddeld Haags huishouden in 2010 dus lagere woonlasten hebben dan in 2009. Wethouder Marieke Bolle (Financiën): 'Ik ben er trots op dat we in deze financieel moeilijke tijden er niet alleen in zijn geslaagd zijn om een sluitende begroting te hebben, maar ook nog de lasten van Haagse burgers te verlichten'. De gemeentelijke woonlasten zijn in Den Haag het laagst van de vier grote steden. Ook landelijk is Den Haag een van de goedkoopste grote gemeenten.

De gemeentelijke Belastingdienst verstuurt circa 230.000 aanslagen voor de gemeentelijke woonlasten aan Haagse bewoners, huiseigenaren en bedrijven. Huiseigenaren betalen via deze aanslag hun onroerend zaakbelasting (OZB), rioolheffing en afvalstoffenheffing. Huurders betalen alleen afvalstoffenheffing. Alle Haagse woningen zijn opnieuw getaxeerd en hebben een nieuwe WOZ-waarde gekregen. De gemiddelde waardeontwikkeling is nul procent. Dat betekent dat de huizenprijzen in Den Haag gemiddeld niet gewijzigd zijn tussen 1 januari 2008 en 1 januari 2009. De aanslag is tevens de beschikking waarop de WOZ-waarde van huis of bedrijfspand vermeld staat.

De gemeentelijke inkomsten uit lokale heffingen bedragen in 2010 220 miljoen euro bruto. Daarmee zorgt de gemeentelijke Belastingdienst voor ruim 10 procent van de gemeentelijke begroting in 2010. De gemeente Den Haag gebruikt dit geld onder andere voor onderhoud en aanleg van wegen, sociale voorzieningen en groenvoorzieningen.

Hagenaars kunnen desgewenst kiezen voor gespreide betaling van de gemeentelijke belastingen. Voor Hagenaars die een inkomen rond het minimum hebben, is er de mogelijkheid kwijtschelding aan te vragen.

Noot voor de redactie (