Waterschap Dommel

Aa

Informatieavond Beekherstel Strijper Aa

Maandagavond 22 februari a.s. presenteert Waterschap De Dommel de visie voor het herstel van de Strijper Aa. De bijeenkomst vindt plaats in De Valk, Dorpsstraat 36 in Soerendonk en begint om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Het waterschap geeft een toelichting op de toekomstige ontwikkelingen én mogelijkheden in het gebied. Grondgebruikers, bewoners en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom om te komen luisteren en mee te denken over landbouw, natuur, water en recreatie.

Inrichtingsvisie

Het waterschap werkt aan verbetering van het watersysteem. Samen met de partners in het gebied leveren we een bijdrage aan de afspraken die provinciaal en landelijk zijn vastgesteld. Eén van onze opgaven is beekherstel; het is de bedoeling de Strijper Aa haar natuurlijke karakter weer terug te geven. Dit kan onder andere door de beek opnieuw te laten kronkelen. Zo ontstaat er meer afwisseling voor planten en dieren in en rondom de beek. Tevens ligt er een belangrijke taak om de verdroging in het gebied tegen te gaan. Maar er zijn meer belangrijke opgaven en doelen in dit gebied, zoals het versterken van plattelandseconomie en verbeteren van de leefbaarheid. Daarom is er nauw samengewerkt met diverse betrokken partijen uit de streek. Naast het belang van het water, zijn in de visie ook de belangen van landbouw, natuur en recreatie meegenomen.

Samenwerking

De visie is samen met verschillende partijen uitgewerkt: Provincie Noord Brabant, Staatsbosbeheer, Dienst Landelijk Gebied en de gemeenten Cranendonck, Hamont-Achel en Heeze-Leende. Daarnaast zijn de plannen afgestemd met belanghebbenden in het gebied: ZLTO (afdeling Kempen zuidoost en afdeling Cranendonck), plattelandsvereniging Hei Heg en Hoogeind, IVN Heeze Leende, IVN Cranendonck, IDOP (Integraal dorpsontwikkelingsplan), heemkundekring de Baronie van Cranendonck en heemkundekring Heeze Leende. Het waterschap wil graag iedereen informeren over deze visie. Belangstellenden zijn daarom uitgenodigd om te komen luisteren en hun eigen ideeën in te brengen. Op die manier kan het waterschap de uitwerking van de visie zo goed mogelijk laten aansluiten bij de wensen die er leven in de streek.

Opzet informatiebijeenkomst

Eerst worden er enkele korte presentaties gegeven over het verloop van het proces tot nu toe en de inhoud van de visie. Vervolgens is er bij verspreide informatiestands en gesprekshoeken de mogelijkheid meer te weten te komen, toegespitst op de persoonlijke (bedrijfs)situatie, en om feedback te geven. De avond wordt afgesloten met een plenaire vragenronde.