Gemeente Oost-Gelre


Start onderzoeken bosje Borculoseweg Groenlo

Als de weersomstandigheden het toelaten wordt op maandag 22 februari een begin gemaakt met het opschonen van het bosje aan de Borculoseweg in Groenlo. Aansluitend wordt onder andere een draagkrachtonderzoek uitgevoerd. De onderzoeken houden verband met de realisering van nieuwbouw op het terrein. Tijdens een informatieavond op 4 februari heeft de gemeente hier uitleg over gegeven.

Het stuk grond is al vele jaren geleden met hekken afgezet. Er staan nu bomen en struiken op. Diverse bomen zijn omgewaaid of van slechte kwaliteit. Dat heeft te maken met de vroegere functie van de locatie, een vuilstort. De grond die na de sluiting van de vuilstort is opgebracht is erg dun, variërend van tien cm tot een meter. De wortels van de bomen kunnen zich nauwelijks hechten aan de ondergrond, die grotendeels uit puin en huisvuil bestaat.

Om de mogelijkheden voor de nieuwbouw in beeld te brengen moet het terrein onderzocht worden. Vooral het draagvermogen van de grond is hierin belangrijk, dus of het mogelijk is om er in deze situatie een gebouw op te zetten.

Groen
Om het onderzoek goed uit te kunnen voeren is het noodzakelijk om een deel van de bomen binnen het omheinde gebied te kappen of weg te halen. Volgens de planning start dat dus maandag 22 februari. Het gaat hier nadrukkelijk niet om monumentale bomen en de op te schonen bomen maken ook geen deel uit van de hoofdgroenstructuur. Om die reden is geen kapvergunning nodig. De monumentale bomen blijven behouden en worden met groen ingepast.

Overleg en informatie
Op 4 februari 2010 heeft de gemeente Oost Gelre een informatieavond gehouden. Ook met de buurt, de stichting Mooi Groenlo en de Klankbordgroep Stadspark is overleg. Zaken waar nadrukkelijk aandacht voor is zijn bijvoorbeeld het groene zicht op het Stadspark, herplant van bomen en struiken, de natuurlijke habitat van de vleermuizen in die omgeving en de toegang via de Halve Maanweg tot het Stadspark. De resultaten van het onderzoek worden via de Elna/Groenlose Gids en de website van de gemeente bekend gemaakt.