Gemeente Rheden

Start zorgproject Wijkgerichte ketendienstverlening

De gemeente Rheden is, samen met drie lokale thuiszorgaanbieders, gestart met het opzetten van Wijkgerichte ketendienstverlening: zorg vanuit wijkteams. Attent WWZ in Dieren, STMG in Rheden en Innoforte in Velp voeren ieder een pilot uit. Gemeente Rheden loopt op dit moment binnen de regio Arnhem in de voorhoede in de invoering van wijkgerichte zorg.

Elke pilot heeft een ander accent. Zo richt de STMG zich in Rheden op eenzaamheid, wil Attent WWZ zich in Dieren richten op zorgmijders en gaat Innoforte zich in Velp bezighouden met preventie, ontmoeting en buurtnetwerken.

Centraal uitgangspunt van de pilots is het beter op elkaar afstemmen van de AWBZ-verpleegkundige zorgverlening (taak van de zorgkantoren) en de WMO-huishoudelijke hulpverlening (gemeentelijke taak), voor mensen die thuiswonend zijn. Daarnaast gaat het om het inschakelen van hulp, indien aanwezig, binnen het sociale netwerk van de hulpvrager.

Wethouder Jansen: "Wij mogen trots zijn dat veel burgers in Rheden zich geheel vrijwillig inzetten voor informele zorg. Er is een Meldpunt Vrijwillige Thuishulp, er zijn telefooncirkels, boodschappendiensten. Ook kerkelijke organisaties doen veel aan het bezoeken van hulpbehoevende mensen. Al deze informele voorzieningen zijn belangrijk; zij vormen mede het sociale netwerk van de hulpbehoevende persoon."

Voor mensen die ondersteuning nodig hebben, is het belangrijk dat die dicht bij huis te krijgen is. Met de uitbreiding van drie Zorgloketten (in de bibliotheken van Velp en Dieren en in het verzorgingshuis Rhederhof te Rheden), voorziet de gemeente Rheden daarin.

Vaak zijn meerdere organisaties betrokken bij het beantwoorden van een hulpvraag. Goede onderlinge afstemming in de gehele dienstverlening is van belang; ketendienstverlening dus.

Partijen zijn hierbij in een soort 'wijkteam' gezamenlijk verantwoordelijk voor zorg, welzijn en diensten voor de burger. "Huishoudelijke hulp houdt niet op bij het schoonhouden van het huis. Zij zorgt binnen dit zorgproject ook voor het signaleren, begeleiden en organiseren van een andere hulpvraag", zegt wethouder Jansen. Innovatie in de zorg is hard nodig.

Bij de uitvoering van de pilots Wijkgerichte ketendienstverlening is het van groot belang om van elkaars kennis te kunnen leren. Dit geldt ook voor de afstemming met regiogemeenten. Gemeente Rheden neemt daarom deel aan de regionale klankbordgroep.