Ministerie van Financiën

Voorlopige Rekening 2009

Nieuwsbericht | 22-02-2010 | Begrotingsproces

Het EMU-saldo komt in de Voorlopige Rekening 2009 uit op een tekort van 5,3% en wordt daarmee -0,2%-punt bijgesteld ten opzichte van de Najaarsnota. De EMU-schuld blijft met de huidige inzichten 62% bbp.

In de Voorlopige Rekening zijn de ontwikkelingen van de inkomsten en uitgaven van het Rijk te vinden. Daarnaast is er ook aandacht voor de extra uitgaven aan maatregelen om de economie te stimuleren en de interventies in de financiële sector.

EMU-saldo en EMU-schuld

Op basis van de voorlopige cijfers komt het EMU-saldo 2009 uit op een tekort van 5,3% bbp. Dit is een verslechtering van 0,2%-punt bbp ten opzichte van het saldo zoals dat bij de Najaarsnota werd verwacht. Hier liggen verschillende mee- en tegenvallers aan ten grondslag. Zo zijn er tegenvallers bij de belasting- en premie-inkomsten en de zorguitgaven. Daarnaast wordt het saldo negatief beïnvloed doordat (een deel van) de kapitaalversterking aan ABN AMRO in 2009 als saldorelevant is aangemerkt door het CBS. Er zijn ook meevallers aan de uitgavenkant als gevolg van onderuitputting op diverse begrotingen, de rente-uitgaven, de EU-afdrachten en de opbrengsten van de interventies in financiële sector.

De verwachting van de schuld is niet bijgesteld ten aanzien van de Najaarsnota. Deze blijft met de huidige inzichten 62% bbp.

Ontwikkeling inkomsten en uitgaven

Het totale uitgavenkader laat een onderschrijding van 0,3 mld euro zien. In de Najaarsnota was het totaalkader sluitend. De Rijksbegroting in enge zin laat een onderschrijding zien van 0,8 mld euro. De grootse meevaller binnen dit kader is de bijgestelde afdracht aan de EU. De onderschrijding van het kader sociale zekerheid en arbeidsmarkt blijft 0,5 mld. Dit is gelijk aan de onderschrijding bij de Najaarsnota. Het budgettair kader zorg (Zorgverzekeringswet en Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) kent een overschrijding van 1,0 mld. Dit is 0,6 mld hoger dan geraamd in de Najaarsnota. Dit is een doorwerking van nieuwe uitvoeringsgegevens van de NZa en het CVZ over de zorguitgaven in 2008 en 2009.

De totale belasting- en premieontvangsten over 2009 komen 1,3 mld lager uit dan voorzien bij Najaarsnota. De grootste tegenvallers worden veroorzaakt door de omzetbelasting (-0,8 mld), de venootschapsbelasting (-07 mld) en dividendbelasting (-0,2 mld).

Stimuleringsmaatregelen

Ten opzichte van de Najaarsnota blijven de kasuitgaven aan de stimuleringsmaatregelen per saldo 0,2 mld achter. De middelen die in 2009 niet uitgegeven zijn, worden doorgeschoven naar 2010 en blijven beschikbaar voor het stimuleren van de economie.

De Voorlopige Rekening 2009 geeft een eerste, voorlopig beeld, van de realisatie van de uitgaven en inkomsten van het Rijk over 2009. De definitieve rekening over 2009 staat in het Financieel Jaarverslag van het Rijk.