Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Apeldoorn, 17 februari 2010

Wolaapje geboren in Apenheul
Wolapengeboortes zeldzaam in dierentuinen

In Apenheul is wolaap Kijoko in de middag van 15 februari bevallen van een gezonde baby! De verzorgers van Apenheul zijn apetrots. Wolapen zijn één van de moeilijkste te houden apensoorten. Ze zijn erg gevoelig voor stress en hebben een heel specifiek dieet. Er worden daarom ook maar weinig wolapen in dierentuinen geboren. Apenheul is één van de twee dierentuinen in Nederland waar wolapen leven.

Zwangerschapskwaaltjes
Het pasgeboren wolaapje is de vierde gezonde baby van Kijoko. Vorig jaar overleed haar baby helaas enkele uren na de geboorte. Voor de verzorgers van Kijoko was de zwangerschap daarom best spannend. De laatste week voor de bevalling kreeg ze steeds meer last van zwangerschapskwaaltjes. Haar verzorgers herkenden dezelfde kwaaltjes als bij mensen: verandering van eetgedrag, vermoeidheid en het vasthouden van vocht. Ook na de bevalling voelde Kijoko zich niet zo lekker. De verzorgers wachten nog even met het bedenken van een naam, totdat alles helemaal goed gaat met moeder en kind. Ze vermoeden dat het een jongetje is.

Gevoelige apen
Al sinds de opening van Apenheul in 1971 heeft het park wolapen in de collectie. Apenheul werd toen ook geopend onder de naam 'Wolapen sanctuarium het Apenheul'. Over de hele wereld zijn er maar een dozijn dierentuinen die deze dieren kunnen houden. Wolapen stellen hoge eisen aan hun verzorging en zijn erg gevoelig voor verstoringen in hun omgeving. Daardoor verloopt de voortplanting bij deze apen vaak moeizaam. In Nederland zijn wolapen alleen te zien in Apenheul en GaiaPark Kerkrade Zoo. Vanwege de deskundigheid en jarenlange ervaring met deze dieren coördineert Apenheul sinds 1989 het Europese fokprogramma voor wolapen. Maar Apenheul helpt ook hun wilde soortgenoten. Via het eigen natuurbehoudfonds, APCT, geeft het apenpark ondersteuning aan projecten in natuurgebieden waar ook wolapen leven.

Teddyberenlook
Wolapen komen van oorsprong in het Amazonegebied van Zuid-Amerika voor. Om ze te beschermen tegen zon en regen, hebben ze een dikke wolachtige vacht. Daardoor krijgen ze een echte 'teddyberenlook'. Hun sterke staart gebruiken ze als een soort vijfde hand. Ze kunnen er van alles mee vastgrijpen en er zelfs mee ondersteboven aan takken hangen. Na enkele weken zal het pasgeboren wolaapje zijn staart ook gaan gebruiken, om zich stevig vast te houden aan zijn moeder.

Voor wie op kraamvisite wil komen is Apenheul vanaf 22 maart 2010 weer dagelijks geopend.


- - - einde bericht - - -