Bescherming tegen daling huizenprijzen mogelijk met nieuwe index

22/02/2010 11:08

SBS Investments B.V.

Engelse broker introduceert derivaten op Nederlandse vastgoedmarkt

In navolging van onder meer Duitsland en het Verenigd Koninkrijk is het binnenkort ook in Nederland mogelijk om te speculeren op dalende of stijgende huizenprijzen. De Engelse broker Tradition wil in samenwerking met de Nederlandse fondsbeheerder SBS Investments vanaf begin volgend jaar vastgoedderivaten introduceren op de Nederlandse markt.

Gezamenlijk lanceren de bedrijven vandaag de House Price Index of the Netherlands (HPI-N), waarop de transacties gebaseerd zullen worden. De HPI-N voegt de huisprijscijfers van het CBS/Kadaster, de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en de WOX-index samen en haalt daarmee de onzekerheid weg over de huidige waarde van Nederlandse huizen.

Ieder van deze indices is gebaseerd op een andere methode om de prijsontwikkeling van de huizenmarkt te berekenen. 'De combinatie van de drie benchmarks verzekert de grootst mogelijke hoeveelheid gegevens en resulteert in een index die zo precies mogelijk de gemiddelde Nederlandse huisprijs volgt', aldus mede-initiatiefnemer Mark Leenards van SBS Investments.

Voor de maandelijkse indicatieve berekening van de index zijn de partijen een samenwerking aangegaan met ABF Valuation, eigenaar van de WOX-index. Het CBS/Kadaster en makelaarsorganisatie NVM hebben goedkeuring verleend voor het initiatief.

Forwards

SBS Investments, gevestigd in Den Haag, deed de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek naar de Nederlandse en internationale residentiële vastgoedmarkt. Tradition Financial Services is wereldwijd actief in de tussenhandel van afgeleide producten op onder meer valuta's, aandelen, vracht, edele metalen, energie en vastgoed. In die laatste sector deed de broker recent onder meer forward- en swaptransacties op de Britse en Amerikaanse markt.

Een 'forward' of 'termijncontract' is een overeenkomst tussen twee partijen om een index of (financieel) product te kopen of verkopen op een bepaald moment in de toekomst tegen een overeengekomen prijs. Een 'swap' heeft hetzelfde doel en wisselt een vast rendement tegen een variabel rendement op een index. Beide instrumenten creëren de mogelijkheid om risico's te beperken of juist te profiteren van toekomstige prijsverhogingen. Vergeleken met fysieke transacties in onroerend goed bieden forwards en swaps op een eenvoudige manier een alternatieve blootstelling, waarbij kosten voor belastingen, onderhandelingen en intermediairs wegvallen.

Dertig miljard euro

Globaal gezien zijn de volumes van vastgoedderivaten flink gegroeid in de afgelopen jaren tot ongeveer dertig miljard euro eind 2008. De verwachting is dat deze markt nog veel verder zal groeien. 'Veel markten voor afgeleide producten worden uiteindelijk groter dan de fysieke markt zelf,' stelt Leenards. 'In de oliesector is het verhandelde bedrag aan derivaten bijvoorbeeld zestien keer groter dan de fysieke handel in olie. Vastgoed biedt als grootste markt ter wereld dus een enorm potentieel.'

SBS Investments verwacht veel interesse in de Nederlandse vastgoedderivaten. 'De angst dat huizenprijzen verder dalen leeft nog steeds onder zowel particulieren als professionals. Tegelijkertijd zijn er juist nu beleggers die hun kansen ruiken. Als die partijen een transactie met elkaar aangaan dan is de markt voor vastgoedderivaten een feit,' aldus Leenards.