PH.Nieuwsbrief 384

Wekelijkse nieuwsbrief van de Disciplinegroep Public Health van het Julius Centrum, Utrecht


TRIAGE OP SEH NOG NIET VALIDE EN BETROUWBAAR GENOEG


Triage op de spoedeisende hulp van ziekenhuizen (SEH) vindt plaats om de urgentie van patiënten te bepalen. De meeste Nederlandse ziekenhuizen hanteren het Manchester Triage Systeem (MTS). Een aantal gebruikt de Emergency Severtity Index (ESI) dat in Boston is ontwikkeld. Enkele ziekenhuizen hebben helemaal geen triage. Bij zowel het MTS als het ESI komt het voor dat patiënten een lage urgentie krijgen terwijl zij er toch ernstig aan toe zijn. Dit is ondertriage. Ook kan het gebeuren dat patiënten voorrang krijgen zonder dat ze levensbedreigende klachten hebben. Tot deze conclusie komt Julius promovendus drs Ineke van der Wulp in haar proefschrift dat zij op donderdag 25 februari, 12.45 uur verdedigt in het Utrechtse Academiegebouw. Zij promoveert bij ondergetekende. Julius onderzoeker Dr. Henk van Stel is co-promotor. Van der Wulp onderzocht gedurende meerdere jaren vier grote Nederlandse ziekenhuizen: twee werken met het MTS en twee met het ESI. Zij vergeleek de urgentiegraad van SEH patiënten met hun ontslagbestemming na het bezoek aan de SEH. Wel nu, het komt regelmatig voor dat patiënten als niet-urgent worden getriëerd en een uur later wel op de Intensive Care worden opgenomen. In de studies kwam het ESI betrouwbaarder naar voren dan het MTS. Maar beide systemen laten te wensen over. Zie ook het bericht hieronder. Wil je het proefschrift lezen, bijvoorbeeld eerst de Nederlandse samenvatting en daarna de korte heldere artikelen? Klik dan hier. De titel van het proefschrift luidt: Reliability and validity of emergency department triage systems. Tot zover dit bericht. Op dinsdag 31 augustus start de vierde Masterclass Spoedzorg. Die duurt veertien dagdelen van 15.00 -19.00 uur. Zij is bestemd voor leidinggevenden en ervaren verpleegkundigen en artsen die werken op huisartsenposten, SEH's, crisisdiensten geestelijke gezondheidszorg, meldkamers ambulancezorg en ambulancediensten. Ook zijn medewerkers van zorgverzekeraars, VWS, NZA en andere overheidsinstanties van harte welkom. Heb jij belangstelling voor deze masterclass? Stuur een mail naar masterclass organisator Clarine Sies op C.P.Sies@umcutrecht.nl


MINISTER KLINK GEEFT OP 2 JULI COLLEGE OP KETENZORGCONGRES


Dezer jaren kent geïntegreerde chronische zorg twee onbeantwoorde vragen. 1. Wat is een geschikt betaalsysteem voor ketenzorg? En 2. Wat is een geschikte motivator voor chronische zieken om meer aan zelfmanagement te doen. Met de eerste vraag zijn VWS, NZA en tal van professionele organisaties bezig. Hun vragen zijn bijvoorbeeld: voor welke aandoeningen moeten er eerstelijns DBC komen? Hoe snel gebeurt dat dan? Met het tweede vraagstuk houden het CBO, kwaliteitsinstituut in de zorg en de Nederlandse Patiënten & Consumenten Federatie (NPCF) zich bezig. Zij voeren het grote Landelijk Actieprogramma Zelfmanagement (LAZ) uit. Daarin onderzoeken zij voor zeven typen chronische patiënten wat de zelfmanagement kansen zijn. Wie hierover meer wil weten, surft naar www.zelfmanagement.com Op het vierde nationale congres over ketenzorg komen de recente ontwikkelingen in betaalsystemen en zelfmanagement volop aan de orde. Dat vindt plaats op 2 juli op de Universiteit Utrecht. Minister Klink begint met een plenair gastcollege waarin ongetwijfeld beide onderwerpen aan de orde komen. Het congresprogramma met plenaire sprekers uit Duitsland en van Kaiser Permanente en vele, vele workshops over lokale initiatieven komt in de komende weken beschikbaar. Noteer alvast de datum!


DEZE NIEUWSBRIEF BEREIKT VOOR HET EERST 5000 LEZERS


Afgelopen zondag verzond ik voor het eerst een PH.Nieuwsbrief aan 5000 lezers. Iedere week komen er circa honderd bij. Vermoedelijk ligt het echte aantal lezers hoger. Ik ontvang nog al eens reacties dat lezers de Nieuwsbrief doorsturen naar collega's. De groei verrast me. Die stimuleert mij om vol te houden met het verspreiden van kennis over zorginnovaties en het bijdragen aan betere onderbouwing van volksgezondheidsbeleid.


SPOEDPOST IN BOXMEER LOOPT VAST OP NZA REGELGEVING


Sinds enkele jaren functioneert in Boxmeer een hecht samenwerkingsverband van de huisartsenpost en de Spoedeisende Hulp van het Maasziekenhuis in Boxmeer. Zij waren een van de eerste spoedposten in Nederland. Dankzij de intensieve samenwerking is het percentage zelfverwijzers op de SEH bijzonder laag en draait het ziekenhuis goedkoop. Er vinden minder opnames plaats in het ziekenhuis omdat huisartsen beter triëren dan pas beginnende basisartsen. Door die spoedpost draaien huisartsen meer diensten 's avonds en in het weekeinde dan gebruikelijk op een huisartsenpost. Want al die zelfverwijzers leiden tot extra bedrijfsdrukte. Voor die extra diensten willen zij niet betaald worden tegen een laag tarief met als argument dat hun abonnementstarief overdag ook geldt voor hun nachtdiensten. De Boxmeerse huisartsen willen voor die extra diensten een tarief van tachtig euro per uur. De Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA) heeft betaling van dit tarief bij brief verboden. En nu loopt de spoedpost vast en gaat men binnenkort weer op de oude manier werken. En komen al die zelfverwijzers weer in het ziekenhuis. Tijdens een masterclass op woensdag 17 februari stelde een van de deelnemers, een Boxmeerse huisarts, deze casus na afloop aan de orde. Ik heb bepleit om de beleidsregel innovatie van de NZA te benutten. Die zou het mogelijk moeten maken dat spoedposten (die zelfverwijzers in eerste instantie door huisartsen laten behandelen) een hoger tarief mogen rekenen. Dan is iedereen blij: de huisartsen, het ziekenhuis en ook de premiebetaler.


MANTELZORG FLOREERT OP EIGEN KRACHT


Mensen kunnen samen met familie, vrienden en dierbaren heel goed een oplossing bedenken bijvoorbeeld bij opvoed- en opgroeiproblemen van kinderen, bij het optreden van een chronische aandoening, na een ernstig verkeersongeval of bij een naderende dood. Dit is in een notendop waar de Eigen Kracht Centrale voor staat. Centraal staat de eigen kracht conferentie. Daartoe geschoolde professionals roepen die op verzoek van de patiënt of cliënt bijeen. Zij nodigen familieleden, partners, buren en vrienden uit om deel te nemen aan de conferentie. Die is bedoeld om mantelzorgtaken te bespreken en onderlinge relaties opnieuw te definiëren. De Provincie Overijssel heeft subsidie uitgetrokken om honderden jeugdprofessionals te trainen in het leiden van deze eigen kracht conferentie. In die provincie vinden ze nu regelmatig plaats. Het gemiddeld aantal conferentie deelnemers bedraagt vijftien. Een jaar na de eerste conferentie blijken de meeste eigen kracht groepen rond patiënten en cliënten nog te bestaan. In Nederland verspreidt de Stichting Eigen Kracht Centrale dit model van mantelzorg ondersteuning. Tot nu toe werkt men vooral voor gezinnen met opgroei- en opvoedproblemen. Wil je meer weten over eigen kracht en onderzoek dat gedaan is naar de effectiviteit? Surf dan naar www.eigen-kracht.nl Ondergetekende pikte de kennis erover op tijdens een congres over Centra voor Jeugd en Gezin op 9 februari 2010. De Overijsselse beleidsmedewerker Bennie Kock gaf daar een zeer enthousiaste voordracht, nadat ik zelf een menukaart voor CJG's had aangereikt. Zie het bericht hieronder. De PPP's van Kock en ondergetekende tref je over enkele dagen aan op www.vng.nl doorklikken op CJG.


JEUGDMENUKAART VOOR NIEUWE GEMEENTERADEN BESCHIKBAAR


Definieer je Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) als een samenwerkingsverband onder één dak van jeugdgezondheidszorg, eerstelijnsverloskundigen, opvoedondersteuning en inloopbalie voor de wijk. Dat is de eerste aanbeveling die ondergetekende presenteerde aan hoge gemeente-ambtenaren en toekomstige wethouders die collegeprogramma's gaan schrijven na de raadsverkiezingen op 3 maart. Ik ontmoette hen tijdens conferentie in Roermond, Rotterdam en Assen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) had die bijeenkomsten in de afgelopen twee weken georganiseerd. Ik heb mijn totale verzameling van aanbevelingen de naam meegegeven van Jeugdmenukaart. Dat leverde tijdens de bijeenkomsten de positieve associatie op van lekker uit eten. Zelf heb ik benadrukt dat de gemeentemensen niet al mijn aanbevelingen moeten uitvoeren. Je bestelt toch ook niet alle gerechten op een menukaart. De aanbevelingen betreffen verbeteringen in de professionaliteit en kwaliteit van zorg en diensten vanuit de CJG's. Bestuurlijke en financiële aanbevelingen staan er niet in. Mijn opdrachtgever VNG was enthousiast over de jeugdmenukaart. In de komende maanden ga ik op haar verzoek zeshonderd nieuw gekozen gemeenteraadsleden uitleggen wat kwaliteit van zorg is van CJG's. Ik ben benieuwd wat er van de jeugdmenukaart terecht komt in college programma's en of de gemeenteraden kwaliteit van CJG-zorg gaan stimuleren. Dat is niet vanzelfsprekend. Want gemeenten hebben (zo weet ik uit mijn eigen ervaring als Utrechts raadlid van 1974-1984) een randvoorwaarden traditie sinds de schoolstrijd in 1920. Zij bekostigen wel schoolgebouwen, schouwburgen en sporthallen, maar houden zich verre van wat daarin gebeurt. Wel nu, bij de CJG's pleit ik voor inhoudelijk kwaliteitsbeleid en niet alleen bemoeienis met nieuwe CJG gebouwen en nieuwe bestuurlijke constructies. De jeugdmenukaart tref je over enkele dagen aan op www.vng.nl/cjg Tot zover dit bericht. Op 16 maart houdt het Julius Centrum samen met de GGD Rotterdam Rijnmond en vele andere partners een congres over Recente Ontwikkelingen in Gezondheidsonderwijs op middelbare scholen en ROC's. Dat vindt plaats in Rotterdam. Daar komt ook die jeugdmenukaart weer aan de orde. Wil jij aan dit congres deelnemen? Wil jij kennis nemen van wat er allemaal gebeurt in Schooladviesteams, CJG's, rond ziekteverzuimpreventie en gezondheidsonderwijs? Klik dan hier, lees de informatieve brochure en meld je aan.


ZUID NEDERLAND TOONT HAAR INNOVATIES IN DE EERSTELIJN


Vanwege het vijfjarig bestaan als Regionale Ondersteuningsstructuur (ROS) organiseert Robuust, in samenwerking met het Julius Centrum UMC Utrecht en Brainport Health Innovation, het jubileumcongres 2010: Zorgvernieuwing in de eerste lijn - technologische innovaties in de zorg. Dit praktijkgerichte congres vindt plaats op 18 maart, van 9.00 - 17.00 uur, in het Evoluon te Eindhoven en richt zich op o.a. de eerstelijnszorgverleners, ROS'en, gemeenten, woningcorporaties, zorg-, welzijns- en onderwijsinstellingen in Zuid Nederland. Het Robuust congres wordt geopend door Paul Gielen, de nieuwe directeur-bestuurder van Robuust. Vervolgens zijn er twee plenaire lezingen over innovaties in de zorg door James Barlow, Professor of Technology and Innovation Management in Londen, en door ondergetekende. De afgelopen vijf jaar heeft Robuust vele projecten en experimenten met telezorg in Zuid-Nederland ondersteund. Tijdens dit congres is er een informatiemarkt en een ruime keuze aan workshops waar collega-professionals de door Robuust ondersteunde eerstelijnsprojecten evalueren en congresgangers deelgenoot maken van hun ervaringen. Wil je naar dit congres? Klik dan hier, lees de brochure met prachtige foto's en meld je aan. Hondervijfftig deelnemers gingen je al voor.


INTERNATIONALE MASTERCLASS EERSTE LIJN IN LONDEN, 18-21 MEI 2010


Voor maximaal 40 leidinggevenden en ervaren professionals organiseert het Julius Centrum van het UMC Utrecht van 18 - 21 mei 2010 in Londen een Masterclass over de Engelse Eerstelijnszorg. Wij organiseren de Masterclass samen met The King's Fund Centre gelegen in het centrum van Londen, nabij Oxford Circus en Regent Street. Dit centrum neemt in de UK een vooraanstaande positie in met betrekking tot onderwijs over en onderzoek naar innovaties in de eerste lijn. De voertaal van de Masterclass is Engels. Op 18 mei 2010, in de middag: heenvlucht naar Londen, transfer naar hotel en op 21 mei 2010, in de middag: terugvlucht naar Amsterdam

De plenaire lezingen vinden plaats in het King's Fund Centre en gaan onder meer over: kleinschalig binnen grootschaligheid, chronische zorg in de eerste lijn, werken in teams, taakherschikking, preventie in de eerste lijn en nieuwe vormen van bekostiging. De site visits vinden plaats in Londen. Bestemmingen kunnen zijn: gezondheidscentra, poliklinieken, samenwerkingsverbanden en patiëntenorganisaties. De site visits vinden plaats in groepjes van 8 tot 10 personen. Deelnemers kunnen aan maximaal 3 site visits deelnemen. We richten het programma zo in dat deelnemers hun eigen traject kunnen samenstellen. Op dit moment zijn twintig aanmeldingen binnen. Wil je mee, kennisnemen van de Engelse aanpak en reflecteren met je groepsgenoten op je eigen eerstelijnswerk? Klik dan hier, lees de Engelstalige brochure onder het kopje Masterclasses en meld je aan.


GEVANGENISARTSEN BESPRAKEN STERFGEVALLEN IN DE BAJES


Begin februari zijn justitieel geneeskundigen ofwel gevangenisartsen bijeengekomen voor nascholing vanuit het Julius Centrum. Zij kwamen bijeen in Eindhoven, Rotterdam, Amsterdam en Meppel. Het onderwerp was deze keer Overlijden en Calamiteiten binnen Detentie. De opkomst was zeer groot. Het onderwerp staat kennelijk hoog op de agenda. Ruim 100 justitieel geneeskundigen, Hoofden Medische dienst en betrokken GGD-medewerkers hebben een van de bijeenkomsten bezocht. Tijdens deze bijeenkomsten kwamen twee casussen van calamiteiten uit de praktijk (anoniem) aan de orde. Verder werd een nieuwe speciale richtlijn rond sterfte in de bajes geïntroduceerd. De bijeenkomsten zijn positief geëvalueerd.


TZT 2020 STAAT VOOR TOEKOMST ZORG THUIS


De Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) en de Stichting Onderzoek en Ontwikkeling Maatschappelijke gezondheidszorg (STOOM) zijn gestart met een verkenning van de toekomst van de thuiszorg. Dat gebeurt onder de naam TZT2020: de Toekomst Zorg Thuis in 2020. De grijze druk, de aantrekkende zorgvraag en de schaarse arbeid zijn de vooruitzichten aan de horizon van de thuiszorg. Velen kennen inmiddels deze toekomstbeelden en breken het hoofd over de houdbaarheid van de thuiszorg als maatschappelijke voorziening. Innoveren is de sleutel tot toekomstbestendig beleid en op gebieden als preventie, ICT, zorgtechnologie en arbeid worden al volop bakens verzet. Tal van rapporten gaan verschijnen uit een denktank van zorgprominenten. Klik hier en bekijk de TZT2020 website.


VACATURE VAN HOOFDREDACTEUR BIJ KETENZORG TIJDSCHRIFT


Sinds 2000 is ondergetekende hoofdredacteur van het gepeerreviewde, digitale wetenschappelijke International Journal of Integrated Care (IJIC). Per 1 januari 2011 stop ik daarmee. Na elf jaar geef ik de fakkel over. De Stichting die het blad uitgeeft, zoekt een nieuwe hoofdredacteur met een groot netwerk in de Europa en hoge wetenschappelijke competenties. De functie kost 15 tot 20 uur per maand en wordt NIET betaald. Mij heeft de functie vele contacten opgeleverd en kennis over disease management en andere vormen van integrated care in binnen- en buitenland. Heb jij ambitie om het IJIC leidend te maken in het onderzoek over integrated care? Surf dan naar www.integratedcare.org en lees de personeelsadvertentie. Je kunt tot 15 mei reageren.


VERANTWOORDING


Hierbij ontving je de wekelijkse Nieuwsbrief van de Disciplinegroep Public Health. Wil je meer weten over een bericht? Neem dan contact op via PH.Nieuwsbrief@planet.nl Wil je delen van de nieuwsbrief verspreiden onder collega's, doe dat. Je collega's kunnen zich ook aanmelden voor rechtstreekse toezending. Je meldt je aan via www.integratedcare.nl/Inschrijfformulier/aanmelding_web.htm en af via http://www.integratedcare.nl/Inschrijfformulier/afmelding_blaster_1.htm. Omdat we nog bezig zijn met de automatisering van de PH.Nieuwsbrief kan het twee weken duren voordat de aan-en afmelding verwerkt is. Door alle hedendaagse beveiligingen is het mogelijk, dat bovenstaande links niet werken. Ga in dat geval voor het aan- en afmelden naar de website www.integratedcare.nl Als het doormailen naar b.v. een collega niet lukt, verwijder dan het laatste deel van deze nieuwsbrief vanaf verantwoording en probeer het nog eens.

De nieuwsbrief is gericht aan een aantal relaties van de Disciplinegroep: collega's binnen en buiten het Julius Centrum, pao- en keuzeblok studenten, gastdocenten, stage-verleners aan co assistenten Sociale Geneeskunde, onderzoeksrelaties, subsidiënten en overigen die geïnteresseerd zijn in Utrechts Volksgezondheids onderwijs en in onderzoek naar zorginnovaties, ketenzorg en transmurale zorg. De Nieuwsbrief verschijnt wekelijks op zondag of maandag. Eerdere edities tref je aan op de internetsite www.integratedcare.nl

Heb je belangstelling voor nieuws over ketenzorg en zorginnovaties in het buitenland? Surf dan naar de website van het international Network of integrated Care: www.integratedcarenetwork.org Wil je wetenschappelijke artikelen lezen over deze onderwerpen? Lees dan het peer reviewed internettijdschrift International Journal of Integrated Care op www.ijic.org Dit is een gratis tijdschrift, dat online publiceert en is opgenomen in Pubmed. Ook submissions van concept artikelen zijn welkom.

Opsteller van deze nieuwsbrief is:

Guus Schrijvers
Hoogleraar Public health in het bijzonder Structuur en functioneren van de
Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen
en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht
email: a.j.p.schrijvers@umcutrecht.nl
tel: 088 755 9356