KNHS

Gal betovert barstensvolle Horstenhalle met Totilas 21 februari 2010
Edward Gal - Totilas

NEUMUNSTER (KNHS) - Er gaan 4.800 toeschouwers in de onder monumentenzorg vallende Holstenhalle in het Duitse Neumünster, en nadat Edward Gal (Harskamp) en Moorlands Totilas hun Kür hadden beëindigd verheven deze toeschouwers zich als één man van hun zetels om deze combinatie met een staande ovatie te belonen. "Het is fantastisch om je als Nederlandse ruiter zo welkom in Duitsland te voelen", zei Gal na afloop op de persconferentie. De Nederlandse suprematie in de Kür kreeg extra gestalte door de voortreffelijke tweede plaats van Adelinde Cornelissen (Beilen) met Jerich Parzival, terwijl Jeannette Haazen (Neeroeteren B.) met een uiterst sterk gereden Kür met Nartan als zesde eindigde.

"We maken in de tussenstand van de wereldbeker nu iets mee wat we nog nooit hebben meegemaakt in de dressuur. Op de eerste vijf plaatsen vijf ruiters uit één land (Nederland), dan drie ruiters uit een ander land (Duitsland), dan weer een Nederlander en pas op de tiende plek iemand uit een ander land, in dit geval gedeeld door België Denemarken", zei Trond Asmyr, FEI directeur dressuur. Deze overmacht houdt overigens niet in dat er tijdens de wereldbekerfinale in Den Bosch meer Nederlandse ruiters aan de start komen dan het maximaal toegestane aantal van drie. "De reglementen van de wereldbeker staan maximaal drie ruiters per land toe en wij wensen daar geen uitzondering op te maken. Hoe wij de extra plaatsen willen invullen is een zaak die alleen de FEI aangaat", aldus Asmyr, die al wel wilde zeggen dat de winnaar van de wereldbekerfinale 2009, de Amerikaan Stephen Peters, niet naar Indoor Brabant komt, omdat deze wedstrijd niet past in zijn voorbereidingen op de wereldruiterspelen in Kentucky.

Voor Nederland reed Jeannette Haazen met Nartan als eerste binnen en zij reed net als zaterdag een zeer sterke wedstrijd. Nartan maakte geen fout en lijkt steeds meer zijn beste beentje voor te zetten tijdens de voorwaarts rijden stimulerende muziek. Net als in de Grand Prix was het Belgische jurylid Marriëtte Withages ook in de Kür het minst gecharmeerd van de prestaties van Haazen en Nartan. Stond Haazen in de Grand Prix bij drie juryleden vijfde en bij eentje zesde, bij Withages scoorde zij een negende plek. Ook nu in de Kür stond zij bij Withages negende, met een waardering van 14.05, terwijl de overige vier juryleden haar ruim een volle punt hoger waardeerden.

Edward Gal was met Moorlands Totilas de tweede combinatie die voor Nederland binnenreed. Toen Edward direct na binnenkomst even een korte verruiming van zijn paard vroeg klonken van alle kanten de ohhhh's en ahhh's van de bomvolle tribunes op. Neumünster ligt in het hart van Holstein en dat is een echt paardenland. In de Holstenhalle zit derhalve een uiterst deskundig publiek op de tribune. Edward en Totilas maakten een paar kleine foutjes, onder andere in de eners, maar voor de rest walsten ze door de baan op onnavolgbare wijze. Reed Gal in de Grand Prix nog een beetje onder het volle vermogen, in de Kür was het anders. Iedere pas was raak en uiteindelijk bleef de core staan op 87.60%. Verantwoordelijk daarvoor waren de minieme foutjes, maar het publiek maalde er niet op. Gal groette af en kon een kleine ereronde in stap rijden, waarin het applaus de tribunes af bleef golven en waarbij het publiek ging staan. "We hadden een paar kleine foutjes hier en daar, en misschien is het maar goed ook dat we af en toe een klein foutje hebben! Stel je voor dat we een geheel foutloze wedstrijd neerzetten, dan zouden de mensen het idee hebben dat Totilas geen paard maar een machine is?", aldus Gal. Een Duitse dressuurtrainer verwoordde het als volgt: "Wij moeten niet klagen, alleen de heer loven dat we in een tijd leven waarin het ons gegund is naar een paard als Totilas te mogen kijken".

Adelinde Cornelissen, die vanuit Neumünster direct doorrijdt naar Gothenburg, had in de kleine hal waarin voor een attent paard als Jerich Parzival is heel veel te zien valt, geen problemen. Parzival liet zich perfect hanteren en in alle onderdelen, met name piaffe en passage, maakte de combinatie veel indruk. "Ik voelde in de Grand Prix op zaterdag duidelijk onderhuidse stress bij mijn paard, maar in de Kür was die stress geheel verdwenen en konden we een zeer goede Kür neerzetten", aldus Cornelissen.

De Duitse Isabell Werth legde beslag op de derde plek met Warum Nicht FRH. "In de dressuur is het net als met een springen, ook de laatste hindernis telt mee. Ik twijfelde aan het einde in de changementen om de pas of ik er 15 of 17 zou maken. Hannes had mijn twijfel ogenblikkelijk door, waardoor ze helemaal de mist in gingen".

Gal is nu zeker van deelname aan de wereldbekerfinale in Den Bosch. De strijd tussen Adelinde Cornelissen, Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) en Anky van Grunsven (Erp) is nog volledig open en alle drie gaan in Gothenburg van start. Gal en Haazen rijden daar niet meer en blijven staan op een totaal van resp. 75 en 50 punten. Schellekens kan bij winst komend weekeinde op gelijke hoogte komen met Gal. Als zij dat redt en Van Grunsven wordt tweede, dan eindigt Anky op 64 punten. Dan heeft Cornelissen voldoende aan zeven punten, oftewel de tiende plek, om in de eindstand nog voor Van Grunsven te eindigen. Als Anky echter wint en op 67 punten eindigt en Cornelissen wordt tweede, dan eindigen Cornelissen en Gal samen op 75 punten. Schellekens, die nu op 55 punten staat, heeft dan minimaal de 13 punten nodig die bij de vierde plek horen om ook op 68 punten te eindigen en om Anky van Grunsven voorbij te gaan.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.reitturnier.de

Uitslag FEI wereldbeker Kür:


1) Edward Gal (Harskamp) - Moorlands Totilas (Gribaldi x Glendale) -
87.600%

2) Adelinde Cornelissen (Beilen) - Jerich Parzival (Jazz x Ulft) -
82.500%

3) Isabell Werth (Dui) - Warum Nicht FRH - 81.400%
6) Jeannette Haazen (Neeroeteren B.) - Nartan (Jazz x Le Faquin) -
75.150%

Tussenstand FEI wereldbeker (West-Europese League):


1) Edward Gal - 75

2) Adelinde Cornelissen - 58

3) Imke Schellekens-Bartesl (Hooge Mierde) - 55
4) Jeannette Haazen - 50

5) Anky van Grunsven (Erp) - 47

6) Matthias Alexander Rath (Dui) - 45

7) Isabell Werth - 44

8) Monica Theodorescu (Dui) - 41

9) Aat van Essen (Heerde) - 38

10) Nathalie zu Sayn-Wittgenstein (Den) - 37
10) Jeroen Devroe (Bel) - 37

Foto Edward Gal en Totilas door: www.melissen.net