Politie Gelderland-Zuid

Rijgedrag reden voor controle

Rechtdoor over rotonde, afgebroken lantaarn

Nijmegen, Culemborg, 21-02-2010 o Zowel een bestuurder in Nijmegen als in Culemborg trok in de nacht van vrijdag op zaterdag de aandacht van surveillerende politieagenten. Het rijgedrag dat zij lieten zien, was voor de politie aanleiding voor extra controle. Met als gevolg twee keer een aanhouding voor rijden onder invloed.


* In Culemborg reden agenten tijdens hun surveillance rond 01.20 uur over de Lepelstraat. Zij zagen dat een tegemoetkomende automobilist rechtdoor over de rotonde reed. De bestuurder bleek vervolgens al slingerend de hele rijbaan nodig te hebben. Daarop hielden de agenten hem staande voor verdere controle. De man bleek amper in staat om op de been te blijven. De latere uitslag op het politiebureau op de ademanalyse was hoog: 980 ug/l. Het rijbewijs van de 61-jarige inwoner van Culemborg is meteen ingevorderd en proces-verbaal wordt opgemaakt.

* Tegen 05.00 uur waren agenten in Nijmegen via de Nieuwe Dukenburgseweg onderweg naar een melding. Voor hen raakte een auto op de linkerrijstrook in een slip en reed rechts de berm in. Daar botste de auto eerst tegen een lantaarnpaal, die geheel afbrak en op de rijbaan terechtkwam, en vervolgens een hek van een bedrijf. Tot verbazing van de agenten reed de bestuurder daarna via de berm de rijbaan weer op en vervolgde zijn weg. Snel gaven ze hem een stopteken en namen in verband met de regel 'botsen is blazen' direct een blaastest af. Die gaf een indicatie voor alcoholgebruik en daarom werd de man, een 35-jarige Duitser, aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Die gaf als uitslag 425 ug/l, ruim boven de wettelijk strafbare limiet van 220. Proces-verbaal wordt opgemaakt tegen de 35-jarige.

Zowel het hekwerk als de auto, met onder meer kapotte ruiten, bleken zwaar beschadigd. Het betreffende bedrijf en de beheerder van de lantaarnpaal zijn in kennis gesteld. De bestuurder bleek wat splinters in zijn oog te hebben, waarvoor de politie contact opnam met een arts. De auto van de Duitser moest worden weggetakeld.
(08)

Laatst gewijzigd 21-02-2010 11:04 | © Regio Gelderland-Zuid |