GroenLinks Breda


Zondag 21 februari 2010, 08:28u - Sietzke Schokker

* natuur

Landschapspark Oosterhout-Breda kan uitgevoerd worden

Nu de gemeenteraden van Oosterhout en Breda in januari en februari de gebiedsvisie vastgesteld hebben, kan de uitvoering van het landschapspark van start. Met de afronding van de planontwikkeling en de beschikbaarheid van financiële middelen voor de uitvoering is een belangrijke wens van GroenLinks vervuld.

Al sinds 1986 wordt er in de regio gesproken over een groene bufferzone voor de recreatie en de natuur tussen Breda en Oosterhout. De noodzaak om een aantrekkelijk stedelijk uitloopgebied te realiseren en daarbij gelijk een aantal knelpunten in de verbinding tussen de natuurgebieden van oost en midden Brabant en de Biesbosch op te lossen wordt al zo'n twintig jaar onderschreven.

Het grootste knelpunt in de plannen vormde de `flessenhals' bij Teteringen, een natuurcorridor tussen Oosterhout en Breda. In 2004 werd in het uitwerkingsplan van het Streekplan ook het opheffen van dit knelpunt als opgave benoemd.

Na een motie van GroenLinks in 2007 om geld voor de planvorming te reserveren, is het project in een stroomversnelling gekomen. Aanvankelijk waren het de gemeente Oosterhout en Breda die zich bogen over de `flessenhals'. Uiteindelijk werd het een gebiedsvisie die ontwikkeld is door 7 partijen. Naast de twee gemeentes namen ook Natuurmonumenten, de provincie Noord-Brabant, Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en het Waterschap Brabantse Delta zitting in de stuurgroep.

De gebiedsvisie beoogt een contramal voor het stedelijk gebied te ontwikkelen op basis van bestaande landschappen, ecologie, landbouw, waterwinning en recreatie. Daarbij wordt nadrukkelijk ingezet op verbindingen naar de verschillende natuurkernen zoals de Vrachelse Heide en de Lage Vuchtpolder.