Gemeente Coevorden

Olympische Winterspelen in Vancouver

Grote delegatie uit Coevorden en Drenthe naar Olympische Winterspelen in Vancouver

donderdag 21 januari 2010

Een groep van zo'n 70 enthousiaste Drenten reist van 21 tot en met 28 februari 2010 naar de Olympische Winterspelen in Vancouver. Dit is het resultaat van de inspanningen van de Stichting Coevorden 2010, die zich in de afgelopen jaren heeft ingezet de Olympische Winterspelen in Vancouver aan te grijpen om Coevorden en Drenthe te promoten. Bijzonder daarbij is het feit dat de replica van het Coevorder Kasteel in Richmond op 25 februari 2010 opnieuw in gebruik wordt genomen.

De Drentse delegatie bestaat uit het bestuur van de Stichting Coevorden 2010, hun sponsors uit het Coevorder bedrijfsleven en relaties. De bestuurlijke vertegenwoordiging van de gemeente Coevorden en de provincie Drenthe, bestaat uit Commissaris van de Koningin Jacques Tichelaar, de Drentse gedeputeerde van sportzaken Anneke Haarsma, burgemeester Bert Bouwmeester en sportwethouder Jetty Remmelts-Van Royen van de gemeente Coevorden.

Historische band Coevorden-Vancouver
Vancouver dankt zijn naam aan Captain George Vancouver, naamgever van de stad en nazaat van één van de Heren van Coevorden, Reint Wolter van Coevorden. Deze familie Van Coevorden bestuurde generaties lang vanuit het Kasteel het gebied dat nu bekend staat als de provincie Drenthe.

Brede missie in Canada
De stichting Coevorden 2010, de gemeente en de provincie hebben gezamenlijk een brede missie in Canada. Drenthe ontwikkelt zich de komende jaren als een provincie waar sport en bewegen een belangrijke rol spelen. Met `Drenthe 2028', het Drentse Olympisch Plan, zet de provincie een brede beweging in gang. De inzet van sport versterkt in Drenthe de economische structuur en draagt bij aan een goed woon- en werkklimaat. Drenthe wil voldoende sport- en beweegmogelijkheden voor jong en oud, voor topsporters, talenten en amateurs. Tijdens de Winterspelen brengen we het Drents Olympisch Plan onder de aandacht bij (inter)nationale sportvertegenwoordigers, het publiek en de pers.

`Drenthevent' in Kasteel Richmond
Naast enkele officiële ontvangsten en het bijwonen van onder meer NOC*NSF-ontmoetingen, staat op donderdag 25 februari een bijzondere bijeenkomst op de agenda. Dan wordt in de replica van het Kasteel Coevorden in Fantasy Garden World in Richmond het `Drenthevent' gehouden. Tijdens deze feestelijke bijeenkomst wordt het Drents Olympisch Plan gepresenteerd. Tevens zal er aandacht worden besteed aan het gebruik van het Kasteel in Richmond én Coevorden. De replica, die in 1986 in Vancouver is gebouwd, is in de afgelopen jaren buiten gebruik geraakt. Op dit moment wordt er onderhandeld om de replica voor de gemeenschap te behouden en een doelmatige bestemming te geven. De Stichting Coevorden 2010 heeft hiervoor contacten gelegd met de Nederlandse Canadese mevrouw Harma Hill in Richmond, die erin geresulteerd hebben dat het Kasteel speciaal voor het `Drenthevent' opnieuw tijdelijk wordt ingericht. Jos Wijland heeft hierbij, als de nieuwe exploitant van het Chateauhotel Kasteel Coevorden, als adviseur opgetreden.