ChristenUnie



Inspirerend startsymposium DVD

Microfoons zaterdag 20 februari 2010 19:04 "Een vruchtbare discussie en een prachtige start van ons DVD-jaar", zo typeerde WI-directeur Gert-Jan Segers het symposium over het nieuwe waardentrio van het WI: Dienstbaarheid, vrijheid, duurzaamheid. Tijdens de startmiddag spraken o.a. Egbert Schuurman, Kars Veling en Herman Sietsma lovende woorden over het initiatief om tot een nieuwe compacte samenvatting te komen van "het verhaal" van de ChristenUnie.

De middag begon met lovende woorden van Egbert Schuurman over het initiatief van het WI. Het Eerste Kamerlid onderstreepte het belang van brede duurzaamheid als verbinding tussen vrijheid en duurzaamheid. Wel heeft Schuurman vraagtekens bij het ChristenUnie-alternatief voor People Planet Profit: Rechtvaardigheid, Rentmeesterschap en Relevantie. Inhoudelijk kan de senator zich daar in vinden, maar het moet geen geforceerde zoektocht worden naar 3 x R. Rob Nijhoff, medewerker van het WI, ondervangt die kritiek later op de middag door het nieuwe begrip Relevantie nader uit te werken: "We willen toe naar relevantie voor de economie. We moeten de totale impact van economische bedrijvigheid op de samenleving bekijken en niet alleen het BNP."

Herman Sietsma, hoofdredacteur van DenkWijzer, heeft vooral kritiek op een ongelukkige zinsnede in de startnotitie. "In de tekst wordt de indruk gewekt dat de overheid er slechts is om het kwaad te bestrijden. Maar de overheid heeft ook een taak om het goede te bevorderen." Vanuit de zaal worden de woorden van Sietsma voorzien van voorbeelden, die duidelijk maken dat inderdaad een preciezer formulering nodig is.

Vrijheid

"Het kernbegrip `vrijheid' is misschien wel de meest spannende van de drie.", vindt Gert-Jan Segers. Kars Veling, directeur van het Johan de Witt College in Den Haag, constateert dat vrijheid zoals we dat in het westen kennen onder druk staat. De voormalige ChristenUnie voorman roept het WI op werk te maken van een nieuwe doordenking van de democratische rechtsstaat. "We moeten naar een hernieuwd begrip van publiek belang, rule of law, scheiding der machten en democratie toe. En de ChristenUnie moet daarvoor buiten de eigen kaders en traditie durven zoeken naar antwoorden." Guido Terpstra, raadslid voor de ChristenUnie in Leiden, hekelt juist "het leentje-buur spelen" van de ChristenUnie bij de waardering van het begrip vrijheid. Hij wijst op de rijke joods-christelijke traditie van tolerantie en vrijheid, die volgens de jonge promovendus voldoende handvatten bevat voor een eigen onderbouwing van het vrijheidsbegrip.

Op het vlak van de economie krijgt het WI huiswerk mee van VU-Econoom Peter Mulder. Hij heeft stevige kritiek op de duurzaamheidsparagraaf, met name vanwege het ontbreken van economisch perspectief. Hij mist een visie op de markt, belastingen en levensloop. WI-medewerker Rob Nijhoff is het met Mulder eens. Ook constateert hij tevreden dat de vragen uit het publiek en de bijdrage van Gedeputeerde Wouter de Jong vooral oproepen tot meer radicaliteit op het gebied van duurzaamheid. "Dat zien we als een stimulans om deze paragraaf nog scherper te maken."

Open traject

Na afloop was er met name waardering voor het open karakter van het DVD-traject. Geert Jan Spijker, bedenker van DVD, onderstreept dat: "Deze middag was bedoeld om mensen vanaf de start bij de ontwikkeling van DVD te betrekken. Het past bovendien bij de werkwijze van het WI. We willen een knooppunt zijn van alle expertise die in de partij aanwezig is. Vanmiddag hebben we weer mogen constateren dat die kennis volop aanwezig is. Op deze manier ligt er eind 2010 een sterk en breedgedragen verhaal op tafel."