SGP


Val van het kabinet was onvermijdelijk

Het kabinet Balkenende IV is verleden tijd. Het moest ook een keer fout gaan. De ideologische verschillen tussen de christendemocraten en de socialisten waren te groot.

Wilco Kodde

De CU heeft daar gedurende drie jaar als een soort âCompromissenUnieâ tussen gezeten. Maar uiteindelijk hebben zij de val niet kunnen voorkomen. Het is al met al een beschamende vertoning. Bos en Verhagen kregen ruzie over het feit of de regering de brief van de NAVO nu wel of niet had verwacht. Wouter Bos heeft, zo kan na het debat van afgelopen donderdag wel vastgesteld worden, gelogen toen hij beweerde dat de brief voor hem als een verassing kwam. Daarna is hij namens de PvdA met een gestrekt been het kabinetsberaad binnengevlogen, met één doel: Voor 1 maart beslissen wij dat de NAVO-brief van tafel gaat.

Kleine kanttekening: Toen Van der Staaij in oktober 2009 een motie indiende die van de regering vroeg vóór 1 maart 2010 duidelijkheid te verschaffen over de Nederlandse bijdrage in Uruzgan, stemde de PvdA tegen. Door in de media herhaaldelijk te zeggen dat voor de PvdA weigering tegen de NAVO de enige optie was, maakte zij het zich ook erg moeilijk om van die eis af te stappen. Dat zijn twee grote fouten van Wouter Bos, die daarmee hoofdschuldige is aan de val van het kabinet. De claim van de PvdA was gebaseerd op het kabinetsbesluit van 2008 dat eind 2010 de laatste Nederlandse militair uit Uruzgan vertrokken moet zijn. De PvdA kan hun claim aan de linkse kiezer dus goed verdedigen. Wij zijn er voorstander van dat na een nauwkeurig afgewogen beslissing, gekozen wordt voor een kleine missie die voortborduurt op de reeds behaalde successen. Maar het mag niet meer baten: Het kabinet kan deze beslissing niet meer nemen en dus geldt het besluit uit 2008: Terugtrekken eind 2010.

Ons land moet echter wel verder geregeerd worden. Internationaal heeft het imago van Nederland een deuk opgelopen. Er moet 35 miljard euro bezuinigd gaan worden. Er moet een begroting voor 2011 opgesteld worden. De campagne voor de komende verkiezingen zal dan ook moeten gaan over het realiseren van die bezuinigingen. Er zijn gelukkig niet alleen maar verliezers. We mogen blij zijn dat Nederland eindelijk af is van een aantal socialistische bewindslieden. Het rompkabinet zal nu moeten leunen op de rechtse partijen in de Kamer. Na de verkiezingen hopen SGP-jongeren op een centrumrechts kabinet. Maar nog meer verlangen wij naar het moment dat Nederland zal inzien dat een land een hoge prijs betaald, als in leer, leven en wetgeving gebroken wordt met de wetten van Gods Koninkrijk.