Forse daling gebruik sluiproutes
20/02/2010 13:22
Adapt B.V.
Uit een online enqu(ee)teonderzoek in 2008 en 2009 van de website WERKdichterbijhuis.nl onder 1400 forensen komt een aantal verrassende veranderingen naar voren over het reisgedrag voor woon- werkverkeer.
De enqu(ee)tetest bevat een aantal elementen die een voortschrijdend inzicht geven in het gedrag van de Nederlandse forensen. Zo blijkt het gebruik van een sluiproute met de auto om bijtijds op het werk te komen aanzienlijk te zijn afgenomen. In 2008 verklaarde drieënvijftig procent meerdere malen een sluiproute te nemen. In 2009 is dat aantal afgenomen naar nog slecht achtendertig procent. En daling van vijftien procent. Of dat te maken heeft met een algemeen betere doorstroming in het verkeer in 2009 of omdat meer automobilisten gebruik maken van actuele verkeersinformatie gekoppeld aan routeplanners, of omdat een alternatieve route ook vaak vaststaat, komt uit het onderzoek van WERKdichterbijhuis.nl niet naar voren. De website spoort middels de test de forensen aan na te denken over het individuele reisgedrag voor het woon- werkverkeer. De uitslag van de enqu(ee)tetest zet tevens aan om in bij het zoeken naar alternatieve mobiliteitsoplossingen een andere baan met een kortere woon- werkafstand als optie mee te nemen bij de beslissing.
Werkplezier ver te zoeken
Dat weinig mensen met veel plezier naar hun werk gaan lijkt een open deur. Toch blijkt dit ook uit de antwoorden op de vraag 'waar denk je aan als je naar je werk gaat?'. Vijfenzestig procent van de respondenten vindt het 'zonde van zijn tijd' of geeft aan meer vrije tijd te willen om leuke dingen te doen. Dit wordt nog eens bevestigd door de afsluitende vraag of men meer loon prefereert of meer vrije tijd. Zeven op de tien 'kantoorslaven' geeft aan liever meer vrije tijd te hebben dan een hoger inkomen. De conclusie dat de meerderheid in de auto stapt met een gezond portie tegenzin is misschien voorbarig, maar de uitslag geeft te zeker denken over de werknemerstevredenheid in het algemeen. (bron WERKdichterbijhuis.nl, februari 2010)
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl
http://www.werkdichterbijhuis.nl