Dienstenbond CNV

Nieuws

19 februari 2010

Dubbel gevoel bij topbeloning ING

CNV Dienstenbond heeft met ING gesproken over topbeloning. Bij het besluit over topbeloning bij ING is er een dubbel gevoel. De bonussen worden aangepakt, maar het vaste salaris wordt wel verhoogd.

Zoals tijdens de cao-onderhandelingen was afgesproken is er met CNV Dienstenbond en de collega-vakorganisaties gesproken over de topbeloning. Omdat de topbeloning niet feitelijk in de cao staat zijn vakorganisaties geconsulteerd, maar is er niet onderhandeld over de topbeloning.
Niet alleen de vakorganisaties wilden dat de topbeloning aangepakt moest worden, maar ook het Ministerie van Financiën, en De Nederlandse Bank vonden dat. Tevens is er een code banken afgesproken, waarbij ook een matiging van de topbeloning wordt voorgestaan. ING heeft de afspraken in de code banken leidend laten zijn.

Zoals u weet zijn er over 2008 geen bonussen uitgekeerd. Over 2009 wordt het volgende gedaan:

* De Executive Board en Management Board ontvangen geen bonus;
* Het senior management ontvangt wel een bonus. Een gedeelte van die bonus wordt in aandelen uitgekeerd, die pas over 3 jaar gecasht kunnen worden.

Vanaf 2010 geldt een nieuw topbeloningsbeleid, dat in april 2010 aan de aandeelhoudersvergadering wordt voorgelegd, met de volgende elementen:

* variabele beloning is maximaal 100% van het vaste salaris;
* de helft van de variabele beloning wordt uitgekeerd in aandelen, die pas na 3 jaar omgezet kunnen worden in geld. Op die manier wordt men gedwongen lange termijndoelen in de gaten te houden;
* als er slecht gehandeld is dan kan de Raad van Bestuur de variabele beloning terughalen, de zg. claw back;
* managers worden voor 60% op financiële doelen en voor 40% op niet financiële doelen beoordeeld. Bij het laatste valt te denken aan klanttevredenheid, medewerkersbetrokkenheid en omgeving;
* als er geen winst is, dan wordt er geen bonus uitbetaald;
* een beëindigingvergoeding mag niet meer dan 1 jaarsalaris bedragen;

De Raad van Commissarissen kan anders beslissen als de variabele beloning uit de hand loopt.
Het gevolg van de maatregel is dat de maxima van de variabele beloning wijzigen van 250% in 100%. Total cash betekent dat een ferme achteruitgang. CNV Dienstenbond heeft aangegeven dat een goede stap te vinden.

Echter omdat het total cash een grote achteruitgang is, wordt het vaste salaris van het seniormanagement met zo om en nabij de 13% verhoogd. Het argument van ING daarbij is dat ING anders uit de pas loopt met wat in de markt voor beloningen en salaris geldt. Dat argument stoort CNV Dienstenbond. Immers die argumentatie heeft ervoor gezorgd dat het met beloningen en bonussen in de afgelopen jaren uit de hand is gelopen.

Al 10 jaar geleden heeft CNV Dienstenbond aangegeven aan ING het niet eens te zijn met het destijds verhogen van de topbeloning, omdat men bij andere bedrijven ook meer betaalde. De vrees was destijds dat het uit de hand kon lopen. Helaas heeft CNV Dienstenbond gelijk gekregen. Het is voor iedereen meer dan duidelijk dat banken door hun rol bij het ontstaan van de crisis een bijzondere positie hebben. Daarbij past dan niet om het vaste salaris te verhogen als tegemoetkoming voor de maatschappelijk gewenste en hoogst noodzakelijke aanpassing van de bonussen.

Leden hebben al aangegeven deze maatregelen halfslachtig te vinden. De kans is daarbij groot dat het vertrouwen van medewerkers in de leiding verder onder druk komt te staan.
Daarom dringt CNV Dienstenbond er bij ING op aan af te zien van de verhoging van het vaste salaris. Dat is goed voor het vertrouwen van medewerkers en klanten.

Wel is CNV Dienstenbond verheugd over het feit dat Jan Hommen zich positief heeft uitgelaten over de inzet van de medewerkers van ING. Immers daar hebben wij herhaaldelijk op aangedrongen.

Voor vragen en opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder Ike Wiersinga (i.wiersinga@remove-this.cnvdibo.nl).

Nog even dit. U bent lid. Uw collega nog niet? Dat wordt dan hoog tijd. Juist nu is het nodig. U kunt vast uw collega overtuigen. Wij rekenen op u.

Als u deze informatie voortaan per e-mail wilt ontvangen, en dus sneller geïnformeerd kunt worden, kunt u uw e-mailadres doorgeven aan secretariaat@remove-this.cnvdibo.nl.