Rijksdienst Cultureel Erfgoed


Rotterdam 18 naoorlogse topmonumenten rijker

Persbericht | 18 feb 2010 - 10:56
18 Rotterdamse bouwwerken uit de wederopbouw krijgen de status van rijksmonument. Zaterdag 20 februari kent minister Plasterk (OCW) deze status toe tijdens een bijeenkomst in het HUF-gebouw, een van de 100 topmonumenten uit de wederopbouwperiode 1940 t/m 1958. De minister zal samen met de wethouders Karakus en Grashoff het gerestaureerde HUF-gebouw feestelijk heropenen.

Herrezen Rotterdam

Nadat Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog tot tweemaal toe zwaar was gebombardeerd, groeide het uit tot de wederopbouwstad bij uitstek in Nederland. Hier gingen stadsherstel en stadsvernieuwing goed samen. Al vroeg was er tot algehele onteigening besloten, werd effectief samengewerkt en waren internationaal bekende ontwerpers actief, zoals architectenbureau Van den Broek en Bakema, Maaskant en Van Tijen. Ondanks ongekende materiaalschaarste zijn zij verantwoordelijk voor inventieve ontwerpen en kenmerkten hun bouwwerken zich door groot vakmanschap.

100 topmonumenten

De 18 toppers in Rotterdam maken onderdeel uit van de zogenaamde top 100, een lijst met belangrijke naoorlogse bouwwerken die minister Plasterk in 2007 bekendmaakte. Deze honderd zijn evidente mijlpalen in de ontwikkeling van de architectuur, stedenbouw, landinrichting, bouwtechniek of ruimtegebonden kunst. Het zijn essentiële toonbeelden uit de periode 1940 tot en met 1958 in Nederland, een periode die zich onderscheidde door nieuwe bouwtypes, nieuwe materialen en hoogbouw. Veel van deze toppers staan in Rotterdam, zoals de Lijnbaan, de eerste autovrije winkelstraat van Nederland, De Bijenkorf met sculptuur, de Zuidpleinflat, het Monument van de Verwoeste Stad van Zadkine, de Citrusveiling, het Groothandelsgebouw etc. Zie de lijst in de bijlage.

HUF-gebouw

Het voormalige schoenenmagazijn HUF is een ontwerp van architectenbureau Van den Broek en Bakema, die ook tekenden voor de aankomsthal van de Holland-Amerika Lijn en voor de Lijnbaanwinkels. De HUF-winkel uit 1957 is opgetrokken uit staal en glas en daardoor helder en transparant van karakter. Beïnvloed door de nieuwste Amerikaanse inzichten over `winkelen' was de begane grond uitgevoerd als één grote vitrine. De eerste etage was een gesloten magazijnverdieping met daarboven op drie etages kantoren en op de hoogste vijfde etage een dienstwoning. Na jarenlange verwaarlozing heeft de nieuwe eigenaar het gebouw weer in oude luister hersteld.

Persbericht van de gemeente Rotterdam en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed