Ingezonden persbericht
Persbericht
Den Haag, 11 januari 2010
Gemeentemuseum koopt uniek ensemble Dior aan
Ook trouwjurk Sylvie van der Vaart te zien op tentoonstelling Voici Paris!
20 februari t/m 6 juni 2010
Het Gemeentemuseum Den Haag heeft, met steun van de Mondriaan Stichting, een uniek ensemble uit een van de laatste collecties van het beroemde Franse modehuis Dior aangekocht. Het blauw zijden ensemble G HHet His een ontwerp van John Galliano voor Dior uit de lente/zomercollectie 2009. Maar dit topstuk is niet de enige primeur die op Voici Paris! te zien zal zijn: de trouwjurk die topcouturier Elie Saab maakte voor Sylvie van der Vaart komt ook naar Den Haag.
Conservator Madelief Hohé is zeer verheugd over de aankoop van de Dior: 'John Galliano was nog niet vertegenwoordigd in onze collectie. Voor dit ontwerp heeft hij zich laten inspireren door de Nederlandse en Vlaamse schilderkunst van de 17e eeuw maar hij verwijst ook naar Christian Diors grote succes: de New Look (1947). Met dit ensemble komen verleden en heden bij elkaar: het is een eigentijds geheel van grote schoonheid en tijdloosheid.' Het blauw zijden ensemble is voor het eerst te zien tijdens de tentoonstelling Voici Paris! - Haute Couture.
Op die tentoonstelling zal ook de trouwjurk te zien zijn die presentatrice en actrice Sylvie van der Vaart droeg tijdens haar huwelijk met voetballer Rafael van der Vaart in 2005. De strapless jurk met lange sleep is een creatie van Elie Saab, een Libanese modeontwerper die ook Beyoncé, Angelina Jolie en Koningin Rania van Jordanië tot zijn klantenkring mag rekenen.
Voici Paris! - Haute Couture
De tentoonstelling Voici Paris! - Haute Couture geeft een adembenemend overzicht van de haute couture van de afgelopen honderdvijftig jaar. Slechts een handjevol modehuizen mag zich rekenen tot de crème de la crème van de modewereld en is lid van de Franse Chambre syndicale de la couture, het 'echtheidsstempel' voor couture. In Den Haag zijn stukken te zien van de grote modehuizen: jurken, mantels en ensembles uit de laatste collecties van tot de verbeelding sprekende namen als Dior, Chanel en Gaultier.
De hedendaagse couture is niet het enige dat wordt belicht in de expositie. In de museumzalen wordt ook het beeld geschetst van de geschiedenis van de couture. Exclusieve creaties zijn natuurlijk ruim aanwezig, maar ook ontwerptekeningen, accessoires, bewegend beeld en fotomateriaal zal te bewonderen zijn. Ook komt het Nederlandse verhaal aan bod, met stukken van couturiers als Frans Molenaar, Frank Govers, Fong-Leng en aanstormend talent Jan Taminiau.
Het Gemeentemuseum Den Haag bezit één van de grootste modecollecties van Europa, waarin de grote couturehuizen goed vertegenwoordigd zijn. Beroemd is bijvoorbeeld de originele roze jurk van Givenchy die Audrey Hepburn droeg in Breakfast at Tiffany's. De art direction van de tentoonstelling is in handen van Maarten Spruyt, die eerder succesvolle modetentoonstellingen als Fashion NL: the next generation (2006), Haagse Hofmode (2007) en De Ideale Man (2008) vormgaf. De tentoonstelling komt mede tot stand dankzij de steun van hoofdsponsor Mercedes-Benz Nederland en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Dankzij een bijdrage van het Prins Claus Fonds kan het museum werk tonen van de Chinese Ma Ke. De expositie maakt deel uit van Holland Art Cities. Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus, met bijdragen van Madelief Hohé en Georgette Koning (Waanders, E 27,95).