Ingezonden persbericht
Persbericht
Aanwinstenpresentatie
Hedendaagse Tekenkunst
20 februari - 9 mei 2010
Museum Boijmans Van Beuningen denkt voor de derde keer op een rij in het openbaar na over de eigen collectie. Ditmaal is de (inter)nationale hedendaagse tekenkunst aan de beurt. Aan de hand van recente aankopen en bruiklenen schetst het museum richtlijnen voor de toekomst.
De presentatie omvat recente aanwinsten op het gebied van de hedendaagse tekenkunst. Er zijn circa tachtig tekeningen te zien van nationale en internationale kunstenaars, waaronder Paul Noble, Luc Tuymans, Hans de Wit, Ronald Cornelissen, Paul van der Eerden, Oscar de las Flores, Peter Feiler, Ewoud van Rijn, Krijn de Koning en Charles Avery. Het merendeel van de tekeningen is niet eerder in het museum getoond.
Herwaardering van het medium
Tot in de vorige eeuw stonden tekeningen, in de vorm van schetsen of voorstudies, vooral in dienst van andere kunstwerken. In de loop van de twintigste eeuw wordt de tekenkunst een zelfstandige kunstvorm die zich van andere disciplines onderscheidt door de directheid van de techniek. Een tekenaar kan niets overdoen of verbloemen, terwijl een schilder of beeldhouwer eindeloos kan schaven. De 'sous main' van Luc Tuymans, waarop een getekende hand staat afgebeeld, symboliseert deze directe relatie tussen lichaam en geest.
Halverwege de jaren negentig kiezen belangrijke kunstenaars expliciet voor het medium tekenen. Er wordt geëxperimenteerd met verschillende materialen en technieken. Een voorbeeld hiervan is het werk Egg van Paul Noble, getekend op een twee meter hoge eivormige sculptuur. Sindsdien wordt het tekenen als medium niet meer automatisch geassocieerd met potlood op papier.
Duizelingwekkend universum
Met deze aanwinstenpresentatie wordt vooral de verhalende en figuratieve kant van de hedendaagse tekenkunst getoond. De kunstenaars worden geïnspireerd door comics en literatuur. Op grote vellen papier worden sprookjesachtige, angstaanjagende en raadselachtige parallelle universums verbeeld, zoals de duistere fantasiewerelden van Ewoud van Rijn. Een deel van deze alternatieve wereldbeelden kan worden opgevat als commentaar op de hedendaagse maatschappij.
Verdieping van De Collectie Twee
In De Collectie Twee, de huidige opstelling van de vaste collectie, komt de kunst tot 1945 aan bod. Binnen deze selectie is extra aandacht voor prenten en tekeningen waarvan er 150 worden getoond. De aanwinstenpresentatie hedendaagse tekenkunst is hierop een mooie aanvulling. Het is de derde en laatste uit een reeks waarin het museum nieuwe richtlijnen voor de eigen collectie schetst.
Ingezonden persbericht