VvE's nog onvoldoende op de hoogte van verplichtingen en eisen


Amsterdamse zussen bieden hulp na wijziging wet op appartementsrecht

Amsterdam, 20100219 -- Als appartementseigenaar ben je automatisch en verplicht lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE). Door recente wijzigingen in het appartementsrecht moeten VvE's aan veel meer eisen voldoen dan eerder het geval was. Zo riskeren VvE's per 1 januari 2010 een boete of zelfs gevangenisstraf als ze zich niet hebben ingeschreven bij de KvK. Daarnaast zijn ze verplicht een onderhoudsplan op te stellen en hier actief voor te sparen. Veel VvE's zijn hier nog niet of onvoldoende van op de hoogte.

Met dit in het achterhoofd ontstond tijdens een vakantie in Barcelona het idee voor VINCENT & VINCENT Management van VvE Beheer. De twee zussen Heleen (35) en Geerte (27) Vincent helpen appartementseigenaren met het opstarten en/of beheren van een actieve en gezonde VvE en alles wat daarbij komt kijken. Sinds januari van dit jaar werken zij fulltime aan hun eigen onderneming; de vaste banen zijn definitief opgezegd.

Wetswijziging

Verenigingen van Eigenaren hebben per 1 mei 2008 de wettelijke verplichting om zich bij de Kamer van Koophandel in te schrijven. Doen ze dit niet, dat lopen ze het risico sancties opgelegd te krijgen. Daarnaast zijn zij verplicht een meerjarenplan voor onderhoud op te stellen en hier een reservefonds voor in het leven te roepen. Per 1 januari 2010 wordt hier strenger op gecontroleerd. Dit betekent dat slapende VvE's nu echt wakker zullen moeten worden. Dat brengt een hoop extra geregel en gedoe met zich mee waar leden vaak geen zin in hebben. Precies dat is waar een externe VvE beheerpartij voor ingeschakeld kan worden. Zo regelt VINCENT & VINCENT een kapitaalfonds, de administratie en wordt er gecontroleerd of iedereen zijn of haar contributie betaalt. Maar de zussen regelen ook offertes bij onderhoud en geven desgewenst bouwkundig en juridisch advies.

Heleen: "Iemand die een appartement koopt wordt automatisch lid van een VvE. Je koopt feitelijk een appartementsrecht, en niet een huis. Veel mensen zijn zich dat niet bewust en beseffen niet wat dit betekent. Veel mensen reageren dan ook verbaasd als we vertellen over de wetgeving hieromtrent. Laat staan dat ze weten wat de bijkomende verplichtingen zijn". "Een gezonde VvE betekent ook gewoon een waardevermeerdering van de woning", vult zus Geerte aan. "Bovendien moeten appartementseigenaren vaak letterlijk met hun buren door een deur, dus is het prettig als privé en zakelijk gescheiden kunnen blijven, wij nemen het zakelijk voor hen uit handen. Verder kunnen wij door collectieve afspraken met externe partijen zoals bouwbedrijven goedkopere offertes regelen".

Kosten

Om de kosten hoeven VvE's het niet te laten. Tot 6 appartementen betalen deelnemers ieder 195 euro per appartement per jaar. Van zes tot twaalf appartementen is dat 160 euro, en van twaalf tot vijfentwintig 135 euro. Voor VvE's met meer dan vijfentwintig appartementen wordt een offerte op maat gemaakt.

www.vincent-vincent.nl





Ingezonden persbericht